29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Κακοκαιρία: Υπερχείλισε ποταμός στις Σέρρες, χαλάζι στην Ξάνθη – Πότε τα έντονα φαινόμενα θα χτυπήσουν την Αττική

Σφοδρό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη βόρεια Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα στο νομό Σερρών προκλήθηκαν πλημμύρες από τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση.

Υπερχείλισε το ποτάμι στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων στην πόλη των Σερρών και ήδη άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες ζημίες και πλημμύρες σε περιοχές της πόλης.

Από την υπερχείλιση, όπως αναφέρει και το infonews24.gr, έμειναν πίσω τόνοι λάσπης. Αρκετές περιοχές πλημμύρισαν, ενώ τα νερά έφτασαν μέχρι και την οδό Εθνικής Αντίστασης, μία από τις κεντρικότερες οδούς της πόλης.

Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Ξάνθη
Το βράδυ της Κυριακής ο νομός Ξάνθης επλήγη από ισχυρή χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση.

Η μεταστροφή του καιρού και το νέο κύμα κακοκαιρίας που έκανε την εμφάνιση του προκάλεσαν καταστροφές στους αγρότες του κάμπου, που μετρούν τις πληγές τους.

Όπως μετέδωσε το xanthinea.gr, το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, κατέστρεψε δέντρα στον κάμπο και καλλιέργειες καλαμποκιού και καπνών ενώ η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις καταιγίδες που έπληξαν από την αρχή του μήνα την Ξάνθη επιτείνουν το πρόβλημα για τους αγρότες.

Όπως επισημαίνουν τα χωράφια τους έχουν γεμίσει νερά, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος να σαπίσουν τα σιτηρά, καλλιέργειες που ξεκίνησαν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών πάντως το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Ξάνθη αλλά και τη Θράκη ευρύτερα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Ξαφνικό μπουρίνι και στη Λαμία
Σε συνέχεια της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα μας από το μεσημέρι της Κυριακής ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, σφοδρή καταιγίδα έπληξε και τη Φθιώτιδα ξεκινώντας από την περιοχή του Δομοκού πριν τις 20:00.

Όπως μετέδωσε το lamiareport.gr, λίγο πριν τις 21:00 οι κεραυνοί και η δυνατή βροχή επισκέφτηκαν και το Δήμο Λαμιέων μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια. Στο συνοικισμό Ευρυτάνων μάλιστα έριξε και χαλάζι.

Στη λεωφόρο Καλυβίων, ο δρόμος πλημμύρισε και στο ρεύμα προς Καρπενήσι διεκόπη η κυκλοφορία και ακινητοποιήθηκαν αυτοκίνητα, όταν πευκοβελόνες από τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΕΥΠ, σκέπασαν τα φρεάτια.

Μέχρι τις 21:45 η καταιγίδα είχε φτάσει στην εθνική οδό. Μάλιστα οδηγοί τόσο στο ύψος της Ανθήλης όσο και στον Μπράλο αναγκάστηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, καθώς δεν έβλεπαν τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τη σφοδρή βροχόπτωση υπήρχε και πολύ ισχυρός άνεμος.

Χαλάζι και στη Χαλκιδική
Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο κ. Στεργιάδης στο «Πρακτορείο FM», από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στις Σέρρες, τα οποία διαχειρίστηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, του Δήμου και εθελοντικών οργανώσεων. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να γίνει διάθεση μηχανημάτων για τους καθαρισμούς των ρεμάτων.

Στη βόρεια Χαλκιδική σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση ενώ στα δύο «πόδια» σημειώθηκαν βροχοπτώσεις, χωρίς όμως να προκύψουν ιδιαίτερα προβλήματα καθώς τα ρέματα καθαρίστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης. Καιρικά φαινόμενα θα υπάρξουν και σήμερα, με μικρότερη όμως ένταση στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά το Άγιον Όρος, που έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και είκοσι μέρες και αφορούν αποκαταστάσεις και καθαρισμούς των οδικών δικτύων καθώς και αποκαταστάσεις των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στις μονές.

Ο καιρός σήμερα και πότε τα φαινόμενα θα φτάσουν στην Αττική
Τα έντονα φαινόμενα ωστόσο θα συνεχιστούν και σήμερα Δευτέρα καθώς αναμένεται έντονη κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές σε όλα τα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανώς τις Σποράδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα το βράδυ πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν, αλλά αύριο αναμένεται να χαλάσει και πάλι ο καιρός.

Οσον αφορά την Αττική, αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα από το μεσημέρι και μετά. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην πρωτεύουσα αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πολύ μεγάλα ύψη νερού σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας για τις επόμενες 24 ώρες.

Η πρόγνωση του καιρού
Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ. Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Δυτική Στερεά, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανόν τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.

Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Στις Κυκλάδες βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ. Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: newsbeast

Related posts

Συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις

admin

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για ανεύρεση πτώματος στην περιοχή Πετάλου – Πέπλου Φερών

admin

Μια Βραβευμένη Οικογενειακή Επιχείρηση Στα Επτάνησα

admin
29/03/2024 7:47