29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Στο στόχαστρο της Άγκυρας το Καστελόριζο

Στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας επανήλθε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στα ελληνικά νησιά και βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο το Καστελόριζο.

«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει σε ένα τέτοιο όνειρο», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσιάζοντας χάρτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNTurk.

Ειδικά για το Καστελόριζο, ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι είναι ορατό από την Τουρκία από τα 2 χλμ., ενώ από την Ελλάδα 570 χλμ. μακριά.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικαλέστηκε τους γνωστούς χάρτες με την «τουρκική υφαλοκρηπίδα», η οποία εκτείνεται από τα Κατεχόμενα της Κύπρου μέχρι την Κρήτη και τη Ρόδο και ισχυρίστηκε ότι τα ελληνικά νησιά πήραν αυτό που τους αναλογεί από το διεθνές δίκαιο – μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα.

«Αν προσέξετε, κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ., όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Τουρκία: Η Αεροπορία και ο Στρατός ενισχύθηκαν με νέα μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμου

editor

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον Έβρο

admin

Ορκίστηκε ο Γιάννης Μπρατάκος, ως υφυπουργός στον πρωθυπουργό

editor
29/03/2024 14:50