26 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

Γιατί Eurobank και Alpha δανείζουν προσωπικό στην ΕΑΤ και η ομολογία της Εθνικής

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
Με έναν χωρίς προηγούμενο όγκο εργασιών βρέθηκε αντιμέτωπη με το «καλημέρα» η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), Αθηνά Χατζηπέτρου. Η διαχείριση του βουνού των αιτήσεων που προκάλεσαν τα ελκυστικά πακέτα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, την οποία η ΕΑΤ θα πρέπει να φέρει εις πέρας και υπό τον περιορισμό ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα λεφτά του δημοσίου και των φορολογούμενων.
Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη σύσκεψη – τηλεδιάσκεψη, με τη συμμετοχή της κ. Χατζηπέτρου, του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη και του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι όλα πρέπει να προχωρήσουν εντός πλαισίου, ενώ η κεντρική γραμμή είναι να τηρηθούν πλήρως οι όροι του προγράμματος, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απόρριψη αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Επιπλέον, συμφωνήθηκε για την επιτάχυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων η ΕΑΤ να ενισχυθεί με προσωπικό της Eurobank και της Alpha Bank, προκειμένου να βοηθήσουν στη διαχείριση των πολλών χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.
Σημειώνω εδώ ότι το εγγυοδοτικό πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που υπόκειται στον στενό έλεγχο των Βρυξελλών, καθιστώντας δύσκολες προσπάθειες παρεκκλίσεις από τους όρους του προγράμματος.
Στην… ομολογία ότι θα χρειαστεί κεφάλαια αποδίδεται η «βύθιση» της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας (-6,85%), ομολογία που όπως είναι φυσικό δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές. Από την επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων η διοίκηση ζητά εξουσιοδότηση για αύξηση κεφαλαίου με μετρητά ή την έκδοση υβριδικών ομολόγων ή μετατρέψιμων ομολόγων ή warrants, δηλαδή ζητά εξουσιοδότηση για να αντλήσει κεφάλαια… όπου βρει.
Η αντίδραση της αγοράς χθες δείχνει ότι δεν προηγήθηκε κάποιο… μασάζ προς την επενδυτική κοινότητα, ενώ όπως είναι φυσικό η πρόθεση της ΕΤΕ να ζητήσει κεφάλαια επηρέασε τους πάντες: αφού χρειάζεται κεφάλαια η Εθνική θα χρειαστούν και οι άλλοι. Πάντως, δεν υπάρχει θέμα αύξησης κεφαλαίου και το μόνο ενεργό project είναι η έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου, το οποίο ασφαλώς ενέχει τον κίνδυνο του dilution για τους μετόχους. Γι αυτό και η αγορά το τιμολόγησε σαν equity.
Αύριο πραγματοποιείται η γενική συνέλευση της ΔΕΣΦΑ, η οποία θα ήταν άλλη μια συνηθισμένη ετήσια εταιρική συνέλευση αν δεν είχε ένα ιδιαίτερο θέμα: τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 74,98 εκατ. ευρώ με σκοπό την επιστροφή του πλεονάζοντος κεφαλαίου στους μετόχους. Και γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Διότι η στήλη ακόμα θυμάται τους πανηγυρισμούς του Γιώργου Σταθάκη, πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το υψηλό τίμημα πώλησης της ΔΕΣΦΑ το 2018. Διότι τα κεφάλαια που θα επιστραφούν αντιστοιχούν στο περίπου 10% των κεφαλαίων που κατέβαλε η κοινοπραξία Senfluga Energy για την απόκτηση του 66% των μετοχών της ΔΕΣΦΑ.
Έχει πάρει φόρα το Enterprise Greece, που έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που προωθούνται με την fast track διαδικασία. Την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε αρκετά μεγάλα τέτοια σχέδια του τουριστικού τομέα και υπάρχουν και άλλα στην αναμονή, τα οποία θα περάσουν τη διαδικασία της τελικής έγκρισης μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Πολύ καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχει και ένα στοιχείο που δημιουργεί κάποιο σκεπτικισμό: οι περισσότερες, αν όχι όλες οι επενδύσεις που προωθούνται αυτή την περίοδο με fast track εντοπίζονται στον τουριστικό τομέα, τη στιγμή που η πανδημία αποκάλυψε όλες τις αδυναμίες ενός αναπτυξιακού μοντέλου με υπερβολική έμφαση στον τουρισμό. Καλό θα είναι να δούμε και κάποια μεγάλη επένδυση, για παράδειγμα, στη μεταποίηση. Έτσι, για αλλαγή.
Την εξαγορά από τον όμιλο Vodafone του παθητικού εξοπλισμού κεραιών κινητής τηλεφωνίας διαπραγματεύεται η Wind και μάλιστα με πολλές πιθανότητες να κλείσει άμεσα η συμφωνία. Όπως είναι αναμενόμενο, η αποτίμηση είναι το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, όπως και η κατάρτιση της σχετικής σύμβασης, ωστόσο αν οι συζητήσεις καταλήξουν σε θετική έκβαση τότε οι υποδομές της WIND θα αποτελέσουν, μαζί με τις αντίστοιχες υποδομές των εταιρειών του Vodofone Group στην Ευρώπη, περιουσιακό στοιχείο της TowerCo. Αν η συμφωνία προχωρήσει τότε οι μέτοχοι της Wind ίσως να έχουν και τη δυνατότητα να κάνουν πιο εύκολη την έξοδο τους από την τελευταία, ή αντλώντας σημαντικά κεφάλαια να «αγοράσουν» χρόνο ώστε να επιτύχουν όσο το δυνατό καλύτερο τίμημα από την πώληση της.

Πηγή: BUSINESS DAILY

Related posts

Χατζηδάκης: Το φθινόπωρο τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ για την κατάρτιση από το Ταμείο Ανάκαμψης

editor

Νέες χρεώσεις για το δίκτυο ηλεκτροδότησης από το 2023, με απόφαση της ΡΑΕ

editor

Πως θα πάρουν σύνταξη αυτοί που χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία

admin
26/04/2024 0:17