20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε. το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κύριο θέμα του Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, θα είναι οι διατλαντικές σχέσεις και η συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ωστόσο κατόπιν ελληνικού αιτήματος θα συζητηθεί και η στάση της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σήμερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα την επιβολή πιο εκτεταμένων κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία.

Σε ερώτηση για φερόμενα σχέδια εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα, όπως διέρρευσαν σε ιστότοπο, επανέλαβε πως «εμείς θα κάνουμε πάντα αυτό που χρειάζεται για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Την «απαράδεκτη» και «επικίνδυνη κλιμάκωση της προκλητικής στάσης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» αποδοκίμασε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στη Le Figaro , διαμηνύοντας πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στη γειτονική χώρα «να αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους».

Ο υπουργός Εξωτερικών, που είχε συνάντηση και με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σημείωσε πως η γειτονική χώρα «δεν σταματά στις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, αλλά προστίθενται οι υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, καθώς και πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο, στα βόρεια της χώρας».

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία ενός άλλου μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας μη διστάζοντας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις όχι μόνο στην ΑΟΖ, αλλά ακόμη και εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων».

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Ερντογάν: Στη Θράκη ετοιμάζουμε με τον Πούτιν κόμβο φυσικού αερίου

editor

Η Τουρκία ξεκινά νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία – Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο

editor

Τον Έβρο επισκέφθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

admin
20/04/2024 6:28