19 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Υγεία

Από σήμερα κανένα αντιβιοτικό φάρμακο χωρίς συνταγή

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.

Η συνταγή χορήγησης αντιβιοτικών θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως  τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) να καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.

Ανθή Αγγελοπούλου

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τι ρόλο παίζουν σε τριγλυκερίδια και χοληστερίνη;

editor

Έβρος: Οδηγίες του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου

editor

Η καινοτομία στην ανακούφιση του πονοκεφάλου

admin
19/03/2024 11:43