29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία κατασκευάζει ειδήσεις για τον Έβρο

Με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης για έξι μήνες από την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως η «ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια καλή βάση: χρειαζόμαστε μια αποφασιστική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού. Από τη μια πρέπει να εξασφαλίσουμε την κοινή αγορά και από την άλλη τη συνοχή της Ευρώπης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ακόμα πως «οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση βασίζονται σε προκαταλήψεις» και πως για παράδειγμα για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου απαιτείται η συμβολή περισσοτέρων χωρών. Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ακόμη πως τα τελευταία χρόνια και κυρίως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε απολέσει την αξιοπιστία της όσον αφορά την οικονομία και το 2015 όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού αλλά «τώρα αποδείξαμε στον Έβρο ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να σταματήσουμε τη χειραγώγηση από την Τουρκία. Και παρόλο που το σύστημα υγείας μας δεν είναι καλά θωρακισμένο οικονομικά, καταφέραμε νωρίς να ισιώσουμε την καμπύλη. Τώρα ήρθε η ώρα και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιδείξουμε αξιοπιστία». Για το πώς αυτό θα επιτευχθεί ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει: «Θα πρέπει να επισπεύσουμε την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

Το δεύτερο είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα hotspot, οι οποίες έχουν βελτιωθεί μετά τη μείωση των προσφυγικών ροών. Τρίτον θα πρέπει να στέλνουμε πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει τέλος ότι οι ειδήσεις που φέρουν Έλληνες συνοριοφύλακες να πυροβόλησαν μετανάστες στον Έβρο είναι ψευδείς και κατασκευασμένες από την Τουρκία. Τέλος, δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος. Η Ευρώπη μπορεί να βγει ενισχυμένη από την κρίση. Παρόλα τα πλήγματα η πρόταση της Κομισιόν δείχνει ότι μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού».

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν πριν τη Σύνοδο Κορυφής

editor

Μουσική εκδήλωση: «ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ ΜΑΖΙ» στο Κάστρο του Καλέ

editor

Συνάντηση Δημοσχάκη- Βορίδη για τις καταστροφές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία

admin
29/03/2024 9:09