23 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Ένταση σε Αιγαίο και Έβρο επιδιώκει ο Ερντογάν

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Λίγες ώρες μετά το μήνυμα της Αθήνας από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και τις παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε., η Τουρκία φαίνεται πως ετοιμάζει δεύτερη απόπειρα παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων στον Έβρο, χωρίς να κάνει βήμα πίσω από τις απειλές για σεισμικές έρευνες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όπως τον περασμένο Μάρτιο, η Τουρκία μετακίνησε χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα του Έβρου πριν από το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας υπολογίζοντας ότι θα «πιάσει στον ύπνο» το ελληνικό σύστημα, φαίνεται πως πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μετακινεί νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για χιλιάδες που αρχίζουν και συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα του Έβρου από την πλευρά της Τουρκίας, οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που προπαγανδίζουν οι Τούρκοι και μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Κυβερνητικές πηγές αναμένουν ταυτόχρονη άσκηση πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας και στο Αιγαίο και στον Έβρο, χωρίς να αποκλείουν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει «θερμό επεισόδιο» ώστε να δημιουργήσει «τετελεσμένα» και να σύρει την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός, όπως μετέφερε και χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαμηνύει ότι έχει τη στήριξη της Ευρώπης και θα πάει το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί η ομόθυμη καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς Γερμανία και Γαλλία έχουν διατυπώσει σαφή θέση κατά των επιδιώξεων Ερντογάν. Το ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσο η Ε.Ε. λειτουργεί αποτρεπτικά έναντι των σχεδίων του Ερντογάν, ο οποίος δείχνει να υπολογίζει τις ΗΠΑ και να επιδιώκει απευθείας διάλογο με την Ουάσιγκτον, μην υπολογίζοντας τις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές αρχές λειτουργούν ήδη σε «κόκκινο συναγερμό» για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη δεύτερη απόπειρα παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων και πάλι με την τακτική της εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Η ελληνική πολιτική ηγεσία διαβεβαιώνει ότι έχει με το μέρος της ΗΠΑ και Ε.Ε., αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά όπλα που διαθέτει και δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία «τετελεσμένων» ούτε στον Έβρο, ούτε στο Αιγαίο, όπως εκτιμά η Αθήνα ότι είναι ο σκοπός του Ερντογάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένονται νέες παρεμβάσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Τουρκίας, ενώ η Αθήνα κινείται για να κλείσει το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο και Αλβανία.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 1.500 Έλληνες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους στον Έβρο, μαζί με άνδρες της FRONTEX, ενώ ελικόπτερα ερευνούν συνεχώς την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Ξάνθη: Διανομή τροφίμων δικαιούχων ΤΕΒΑ

editor

Το Σάββατο 27/1 θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της Ορεστιάδας

editor

Δ. Καιρίδης: Η κύρια πρόκληση είναι να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό χωρίς να εγκαταλείψουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες

editor
23/04/2024 16:53