19 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Η ΕΕ έδωσε έμμεση «έγκριση» στην Τουρκία να «τρυπήσει» πέρα των 6 ναυτικών μιλιών σε Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη!

Με την «άδεια» της… ΕΕ θα πραγματοποιήσει η Τουρκία τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε Ρόδο, Κάρπαθο & Κρήτη, αφού ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να μην τρυπήσει εντός των «χωρικών υδάτων» της Ελλάδος, δηλαδή εντός 6 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Αυτό ακριβώς (6 μίλια) ήταν και το «περιθώριο» που άφησε στη χώρα μας η τουρκική κυβέρνηση στο ΦΕΚ με το οποίο προανήγγειλε τις έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Όπως όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και τα δικαιώματά της πέρα των 6 ναυτικών μιλίων πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της, άρα για την ΕΕ δεν ισχύει η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η παράνομη τουρκική ΑΟΖ υπερισχύει αυτής;

Και συνέχισε αναφέροντας πως «σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία».

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν.

Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται».

Related posts

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στο Κογκρέσο για την πιθανότητα πώλησης F-16 στην Τουρκία – Βέτο θα ασκήσει ο Μενέντεζ

editor

Το Ισραήλ δίνει προθεσμία ως το ραμαζάνι προτού εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα

editor

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα

editor
19/03/2024 4:12