1 Οκτωβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Τουρκικό ΥΠΕΞ για γεωτρήσεις: «Θα κάνουμε έρευνες κανονικά – Είναι στην υφαλοκρηπίδα μας – Είμαστε αποφασισμένοι»

O εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τους σχεδιασμούς της για να «τρυπήσει» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ακριβώς όπως προβλέπει το τουρκολιβυκό μνημόνιο (συγκεκριμένα το μνημόνιο που υπογράφηκε με το τουρκόφιλο καθεστώς της Τρίπολης).

Ο Ακσόϊ αναφέρει «Oι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα ᾽᾽Τουρκικά Πετρέλαια´´ για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα.

Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά , οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».

Η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει τους επόμενους μήνες. Η Κύπρος έχει «τελειώσει» για την Τουρκία από την στιγμή που οι μεγάλες πετρελαϊκές αποχώρησαν από την κυπριακή ΑΟΖ και τώρα οδεύει να «καθαρίσει» τα ελληνοτουρκικά όπως επιθυμεί από την στιγμή που η Αθήνα δείχνει συνεχή αδυναμία αντίδρασης (βασικά έλλειψη θέλησης).

Στην Αθήνα δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν δυναμικά, οτιδήποτε άλλο θα είναι ήττα και κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας εν τοις πράγμασι. Η Άγκυρα δεν «μπλοφάρει» γιατί άλλωστε δεν έχει λόγο να το κάνει. Βλέπει την Αθήνα συνεχώς να υποχωρεί.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως οι τουρκικές άδειες για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αφήνοντας στα ελληνικά νησιά μόλις 6 ν.μ. «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα», αφού είναι «παράνομες».

Όμως για τα «πραγματικά αποτελέσματα» όπως πχ. η καταπάτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η τουρκική κυριαρχία επί αυτής, δεν τοποθετήθηκε ο κ.Δένδιας.

Η Τουρκία εξέδωσε άδειες για έρευνες περιοχές στα 6 μίλια από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, ως παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

​Παράλληλα ο κ. Δένδιας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει.

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Μιλώντας από την πλευρά του για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι υπάρχει σχέδιο ενεργειών οι οποίες θα αρχίσουν να κλιμακώνονται.

«Αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων δεν έχουν καμία βάση. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας συμφέροντα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Related posts

Ουκρανία: Διακόπτεται η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη λόγω μη τήρησης της εκεχειρίας

editor

Υπουργείο Παιδείας: Χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

admin

Ο Σούνακ για τα γλυπτά του Παρθενώνα: Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται δια νόμου και δεν σχεδιάζουμε να το αλλάξουμε αυτό

editor
01/10/2023 11:20