29 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Έβρος: Θωρακίζεται με φράχτη 32,5 χλμ, αστυνομικούς, drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες

Με την κατασκευή φράχτη 32,5 χλμ, με 400 επιπλέον αστυνομικούς που φτάνουν ήδη σήμερα από άλλα μέρη της Ελλάδας, με drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες “θωρακίζεται” ο Έβρος και προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας ασύμμετρης απειλής εκ μέρους της Τουρκίας.
Καθώς η Κυβέρνηση προχωρά με το σχέδιο κατασκευής του νέου φράχτη στον Έβρο για θωράκιση της συνοριογραμμής της χώρας με την Τουρκία, οι κάτοικοι του νομού συνηθισμένοι σε παρόμοιες καταστάσεις, είναι αποφασισμένοι αν χρειαστεί να θωρακίσουν και πάλι τα σύνορα, όπως έκαναν τον περασμένο Μάρτιο. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, όπως και άλλα αθηναϊκά ΜΜΕ, βρέθηκε στο Έβρο που και πάλι είναι στο επίκεντρο λόγω της προκλητικότητας των Τούρκων και έκανε αυτοψία, μιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις κατοίκων της περιοχής από τη στιγμή που ανέλαβε ο στρατός καο η Αστυνομία, δεν βλέπουν άνθρωπο να κυκλοφορεί.

Τα «καυτά» σημεία στον Έβρο – Ο «νέος» φράχτης

Ο νέος φράχτης που πρόκειται να κατασκευαστεί έχει τρία «καυτά» σημεία. Εκεί δηλαδή στις περιοχές του νοτίου Έβρου, που υπάρχουν χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την προκλητική γειτονική χώρα. Το συνολικό του μήκος θα είναι:

1)    Πέταλο 16 χλμ.
2)    Φέρες Κτήμα Τσιρόζη 14 χλμ.

3)    Νεραϊδότοπος 2,5 χλμ.

Η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις, επιχειρεί να χτίσει τείχος σε στεριά και αέρα με αστυνομικές ενέδρες σε 15 εναλλασσόμενα σημεία, κάλυψη των “κενών” με DRONES και ελικόπτερα και σταθερές θερμικές κάμερες εμβέλειας 12 χλμ.

Επιπλέον, στην ελληνοτουρκική μεθόριο επιστρέφουν 400 αστυνομικοί, κυρίως δυνάμεις των ΜΑΤ, εποχούμενες δυνάμεις, άνδρες των ΟΠΚΕ, και συνοριοφύλακες. Θα τοποθετηθούν στις Φέρες, στο Κτήμα Τσιρόζη, στο Τυχερό του Έβρου, και στον Άρδα Ποταμό.

Η απεσταλμένη του ΣΚΑΪ στον Έβρο, Ελένη Ιατρού, περιγράφει την περιοχή στην οποία υπάρχει και ένας πυλώνας δεκάδων μέτρων, με κάμερες πάνω του από τον οποίο οι Τούρκοι παρακολουθούν τον ποταμό, στην κωμόπολη των Φερών.

Χθες το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές και συζήτησε τις λεπτομέρειες και για την κατασκευή του φράχτη. Όπως δήλωσε:

«Για την ασφάλεια των συνόρων μας, για την ασφάλεια της χώρας μας, κ θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί κάποια προβλήματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ Δήμου κ ΕΛΑΣ, και είμαι στη διάθεσή σας. Δεν συμβαίνει τίποτα το έκτακτο, τίποτε το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί. Ένα πράγμα μας “ανησυχεί” διαρκώς: η ασφάλεια μας. Για τον λόγο αυτό ήδη επαναφέρουμε στον Έβρο, μετά τη διακοπή που έγινε λόγω της πανδημίας, τους αστυνομικούς που ήταν και πριν»

Αυτή τη στιγμή στον Έβρο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, υπηρετούν μόνιμα 400 άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Εκεί βρίσκονται και 200 εθελοντές αστυνομικοί που παραμένουν με δικά τους έξοδα, αλλά και 150 ένστολοι, ως ενισχυτική δύναμη από το σχέδιο ΑΣΠΙΔΑ.

Επίσης, 100 στελέχη της ευρωπαϊκής Frontex είναι στα σύνορα, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο. Έως την Παρασκευή, που αναμένεται να έχουν φτάσει και οι επιπλέον 400 αστυνομικοί, η συνολική δύναμη στον Έβρο, ΕΛΑΣ – Frontex, θα ξεπερνά τους 1250 άνδρες.

Πηγή: Evros-news.gr

Related posts

Υποβολή αιτήσεων χωροταξικής ανακατανομής βοσκοτόπων για το 2021, από κτηνοτρόφους της Περιφέρειας ΑΜΘ

editor

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το φάρο Αλεξανδρούπολης

editor

Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα ενισχύει τα σύνορά της στον Έβρο – Επεκτείνεται κατά 80 χλμ ο φράκτης

editor
29/05/2024 15:56