18 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Περιβάλλον

IEA: Πτώση ιστορικών διαστάσεων για τις επενδύσεις ενέργειας

H κρίση του κορωνοϊού προκαλεί τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών στις παγκόσμιες επενδύσεις ενέργειας. Πριν από την πανδημία η χρηματοδότηση για ενεργειακά έργα αναμενόταν να αυξηθεί κατά 2%. Ωστόσο τώρα προβλέπεται να κάνει βουτιά 20%, σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA).

O τομέας των ορυκτών καυσίμων δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, με τη χρηματοδότηση για πετρελαϊκά project να οδεύει προς μείωση 30% και για άνθρακα να υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσει 15%. Ωστόσο ούτε οι καθαρές μορφές ενέργειας μένουν αλώβητες. Οι επενδύσεις για ανανενώσιμες πηγές υπολογίζεται ότι θα καταγράψουν πτώση 10% και θα κινούνται στο 50% μόλις εκείνων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αν και προς το παρόν τα lockdown και οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις έχουν οδηγήσει σε πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η ΙΕΑ προειδοποιεί ότι η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα ανακάμψει όταν η κρίση τελειώσει και αυτό θα οδηγήσει σε άλμα των ρυπογόνων εκπομπών.

Ένας λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι η Κίνα και άλλα ασιατικά κράτη έχουν ήδη κάνει παραγγελίες για νέας γενιάς εργοστάσια λιγνίτη προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για το μέλλον. «Βλέπουμε μία ιστορικών διαστάσεων πτώση στις εκπομπές ρύπων, αλλά εάν δεν έχουμε τα σωστά πακέτα οικονομικής ανάκαμψης, μπορεί να δούμε τις εκπομπές ρύπων να εκτινάσσονται και πάλι στα ύψη και την εφετινή μείωσή τους να πηγαίνει εντελώς χαμένη» προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντικός της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ στο BBC.

Yπενθύμισε δε ότι και κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09 είχαμε μείωση των εκπομπών, αλλά αλματώδη άνοδο την αμέσως επόμενη χρονιά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Related posts

Εταιρεία ξεφορτώνει τα μπάζα της σε κατοικημένη περιοχή στην Αλεξανδρούπολη (φωτο)

editor

Ορεστιάδα: Αυτοψία απ’ το Τμήμα Περιβάλλοντος Έβρου στην παράνομη χωματερή του δήμου που αναδείξαμε (ΒΙΝΤΕΟ)

editor

Oικολογική Καταστροφή στον ποταμό Έβρου και τη Natura Άρδα – Έβρου

editor
18/04/2024 6:11