19 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Άρση μέτρων: Άνοιξαν τα καταστήματα εστίασης – Αισιοδοξία και όρεξη από τους καταστηματάρχες (φωτογραφίες, βίντεο)

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες – Οι πολίτες απολαμβάνουν από νωρίς το πρωί τον καφέ τους – Αισιοδοξία και όρεξη από τους καταστηματάρχες

Με αισιοδοξία και όρεξη άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα εστίασης πρώτη ημέρα μετά το lockdown για τον κορωνοϊό. Η 25η Μαΐου θα θεωρείται πλέον ορόσημο αφού, ύστερα από δυόμισι περίπου μήνες, οι επιχειρηματίες του χώρου περιμένουν τους πελάτες τους.

«Απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε», λένε στην κάμερα του protothema.gr και προσθέτουν «επανήλθαμε στην κανονικότητα με τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρουμε στα λεωφορεία γιατί δεν μένουμε εδώ κοντά. Ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει», εξηγούν.

Οι καφετέριες στην οδό Ερμού και Ευαγγελιστρίας έχουν γεμίσει και πάλι από κόσμο

«Θα καθίσουμε λίγο να τα πούμε και μετά θα πάμε στα μαγαζιά» λένε οι δύο κυρίες που απολαμβάνουν το πρωινό τους στο κέντρο της Αθήνας «Πολύ ωραία» είναι η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης λένε και προσθέτουν «ήρθαμε να τα πούμε, με τα απολυμαντικά…».

Έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, δηλώνουν αποφασισμένοι να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες που επιβάλει πλέον στη διασκέδασή μας ο κορωνοϊός λένε οι καταστηματάρχες.

«Έχουμε κρατήσει τις αποστάσεις από τραπέζι σε τραπέζι, σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι έξι άτομα εκτός κι αν είναι κάποια οικογένεια με ανήλικα» λένε στο protothema.gr καταστηματάρχες εστίασης.

Ο κ. Σπύρος Μπαϊρακτάρης, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, νιώθει ότι ξεκινάει από την αρχή το μαγαζί του και περιμένει από την κυβέρνηση να βοηθήσει με το ΦΠΑ.

«Ξεκινάμε από την αρχή. Ακολουθήσαμε ρητά τα μέτρα του κράτους, το προσωπικό μας όπως βλέπετε είναι με μάσκες και γάντια, τα τραπεζάκια με τις απαιτούμενες αποστάσεις και περιμένουμε τον κόσμο να έρθει.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει και με την μείωση του ΦΠΑ γιατί μετά τα μαγαζιά θα κινδυνεύσουν»

καφε_Κολωνακι__2

estiash_5

.Οι πρώτοι κιόλας κάθισαν να φάνε το σουβλάκι τους και να πιουν τον καφέ τους. Όπως λένε στο, τους είχε λείψει ο πρωινός καφές και η παρέα στα αγαπημένα τους στέκια.

καφε_Κολωνακι__5

καφε_Κολωνακι__6

καφε_Κολωνακι__3

Στα τραπέζια των εστιατορίων πλέον δεν θα βρίσκεται τίποτα άλλο παρά μόνο ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό. Νέες συνθήκες και για τους εργαζόμενους. Οι σερβιτόροι θα σερβίρουν τους θαμώνες του εστιατορίου φορώντας γάντια, μάσκα ή πλαστική προσωπίδα και προσέχοντας να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

IMG_8309

IMG_8310

estiash_2

estiash_3

Η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24 στο 13 τοις εκατό θα τους βοηθήσει αρκετά, λένε οι επιχειρηματίες.

καφε_Κολωνακι__2

Οι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ισχύουν για τις επιχειρήσεις εστίασης είναι:

Ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά

Η ωφέλιμη επιφάνεια ορίζεται ως το άθροισμα της εξωτερικής και της ημιυπαίθριας επιφάνειας

Η ημιυπαίθρια εσωτερική θεωρείται μια επιφάνεια όταν αυτή η επιφάνεια εφάπτεται σε αίθριο χώρο.

Οι αποστάσεις καθισμάτων για τους καθήμενους διαμορφώνονται από 70 ως 1.70 εκατοστά.

Το ανώτατο όριο για τους καθήμενους είναι 6 άτομα, με εξαίρεση οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

Ισχύει η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Related posts

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα

editor

Αλεξανδρούπολη – Ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμόπληκτους: Απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι οι Δημότες

editor

Oρκίστηκαν 245 αστυφύλακες στη Σχολή Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο

editor
19/04/2024 1:16