19 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Κόσμος Τοπικά Νέα

Σαμοθράκη: Δέκα λόγοι να επισκεφθείτε και να ερωτευτείτε το νησί των μεγάλων θεών

Σαν ένα πράσινο κομμάτι γης που κάποια δύναμη έσχισε από τη Θράκη, για να χαράξει τη δική της πορεία στο Αιγαίο, όπως της αρμόζει, η Σαμοθράκη δεν είναι σαν τα άλλα ελληνικά νησιά. Έχει φύση οργιώδη και σκηνικά νεραϊδένια. Έχει ατμόσφαιρα σχεδόν μυστηριακή και αύρα εναλλακτική. Έχει κάτι που δύσκολα περιγράφεται, αν δεν το ζήσει κανείς.

Αν αποφασίσετε να το ζήσετε, δείτε τα δέκα σίγουρα βήματα προς την… αιώνια αιχμαλωσία σας από την αλλιώτικη αυτή ενέργεια του νησιού.

Οι λίμνες

Κι όμως, υπάρχει νερό… στο Φεγγάρι. Τα χιόνια που ποτέ δε λείπουν από την κορυφή του σαμοθρακιώτικου βουνού με το όμορφο αυτό όνομα, δημιουργούν ποτάμια, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν τη σκυτάλη στις ειδυλλιακές βάθρες της ενδοχώρας. Θα χρειαστεί να εξασκήσετε ελαφρώς τις ικανότητές σας στην ανάβαση για να περάσετε διαδοχικά από τη μία βάθρα στην άλλη, αλλά αξίζει τον κόπο να συνεχίσετε εκεί που οι άλλοι τα παρατούν: Όσο όμορφες και παραμυθένιες σας φανούν οι πρώτες βάθρες, λένε πως η πραγματική ομορφιά ξεκινά μετά την 15η. Σε αρκετές από αυτές τις φυσικές κολυμπήθρες, μπορείτε να βουτήξετε άφοβα – άλλωστε στη Σαμοθράκη, είναι περισσότερο… «θεσμός» οι βουτιές στις βάθρες παρά στη θάλασσα. Μια καλή ιδέα είναι να ψάξετε για διαμονή στους οικισμούς κοντά στις Βάθρες, αφού εκεί κρύβεται όλη η “ζωντάνια” και η ενέργεια του νησιού.

Οι καταρράκτες

Γίνεται να ολοκληρωθεί το υδάτινο σκηνικό των ποταμών και των λιμνών χωρίς εντυπωσιακούς καταρράκτες; Κι από αυτούς θα δείτε στην Σαμοθράκη, με πιο φαντασμαγορικό τον Φονιά, στο ομώνυμο φαράγγι, με τα νερά να πέφτουν από τα 35 μέτρα και να σχηματίζουν βάθρα 30 μέτρων στην οποία μπορείτε να βουτήξετε. Παρ’ ότι το όνομα του καταρράκτη δεν πρέπει να σας φοβίζει (πολύ), προσέξτε ωστόσο το σημείο που σχηματίζεται μια ισχυρή δίνη. Επειδή, επίσης, χρειάζεται ένα… καλό περπάτημα 45 λεπτών στις όχθες, καλό είναι να φοράτε σταθερά παπούτσια.

Η αρχαία πόλη

«Νησί των μεγάλων θεών» αποκαλούταν οι Σαμοθράκη στην αρχαιότητα, των θεών του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας, της Γης των Καβείρων, που λατρεύονταν από τους κατοίκους της. Στην άγρια φυσική ομορφιά, προστίθεται και η Ιστορία, λαξεμένη στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, το οποίο χρονολογείται από το 1000π.Χ. Στην ίδια περιοχή, την Παλαιόπολη, θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, στεγασμένο σε κτίριο του αρχιτέκτονα Stuart M. Shaw του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης. Εδώ φιλοξενείται και αντίγραφο της περίφημης Νίκης της Σαμοθράκης, του πανέμορφου αγάλματος που υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά στο Λούβρο. Η είσοδος στο Ιερό και στο Μουσείο στοιχίζει 6€.

Η Χώρα και οι οικισμοί

Κρυμμένη στη βλάστηση του βουνού, μ’ ένα κάστρο να στεφανώνει τα σπιτάκια με τις κεραμιδένιες στέγες, η Χώρα της Σαμοθράκης είναι γλυκύτατη και ζεν. Στα σοκάκια της δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, ενώ στην πλατεία, τα καφενεδάκια σερβίρουν καφεδάκι, μεζέδες και συγκλονιστικά γλυκά κάτω από τον πλάτανο, χωρίς να λείπουν τα μέρη για ουζάκια ή και κοκτέιλ. Από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού, τα Θέρμα είναι η ιδανική βάση μέσα στη φύση για τις εξορμήσεις σας προς τις βάθρες, ενώ στην Άνω Μεριά και τον Προφήτη Ηλία θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπιες σπεσιαλιτέ – μη χάσετε το κατσικάκι.

Οι παραλίες

Οι περισσότερες ακτές δεν διαθέτουν αφράτες αμμουδιές, αλλά βότσαλο ή χαλίκι, κάτι που μπορεί να πτοήσει όσους είναι συνηθισμένοι σε πιο… συμβατικές βουτιές. Ωστόσο, οι Κήποι είναι ιδιαίτερα όμορφοι, ένα άγριο, «σεληνιακό» μέρος που κοιτάζει κατάματα την Ίμβρο από το ανατολικότερο άκρο του νησιού, ενώ η Παχιά Άμμος στην άλλη άκρη της Σαμοθράκης, από τις ελάχιστες αμμουδιές, δεν θα απογοητεύσει αυτούς που αναζητούν ήπια οργάνωση και εύκολη πρόσβαση. Στην παραλία Βάτος, θα βρείτε… αμμοβοτσαλωτή πλαζ με κρύα νερά στην άκρη του ομώνυμου φαραγγιού, χωρίς καμία οργάνωση.

Οι γεύσεις

Στα ταβερνάκια του νησιού θα δοκιμάσετε μερικές από τις νοστιμότερες εκδοχές κατσικιού που έχετε φάει ποτέ σας. Είτε στη σούβλα, είτε μαγειρευτό με κυδώνια, είτε στη λαδόκολλα με τοπικά τυριά, το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό. Θα δοκιμάσετε επίσης πραούστι, ένα παραδοσιακό γλυκό από έναν ιδιαίτερο καρπό του νησιού. Άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ είναι το ιμάμ τουρλού και η τσιγαριαστή φασολάδα.

Η θέα από την Παναγία την Κρημνιώτισσα

Ένα μικρό ξωκλήσι, χτισμένο στον γκρεμό πάνω από την παραλία της Παχιά Άμμου, μας προσκαλεί για εμπειρίες… κορυφής. Εδώ φτάνετε με οδήγηση σε χωματόδρομο για… γερά ζαντολάστιχα, και απολαμβάνετε συγκλονιστική θέα στη θάλασσα.

Το canyoning

Τα φαράγγια του βουνού Σάος (το “Φεγγάρι” που λέγαμε) υπόσχονται περισσότερες φυσιολατρικές συγκινήσεις για όσους επιλέξουν οργανωμένες καταβάσεις με ανθρώπους που ξέρουν τα κατατόπια. Υπάρχουν φαράγγια κάθε επιπέδου δυσκολίας, από 1 έως 3, ενώ εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τις μονοήμερες καταβάσεις που οργανώνονται φέτος.

Το camping

Η διαμονή στη φύση είναι από τις πιο αγαπημένες εμπειρίες των φανατικών επισκεπτών του νησιού. Κοντά στη Λουτρόπολη των Θερμών λειτουργεί δημοτικό camping με όλες τις βασικές υποδομές.

Η διαμονή

Αν δεν είστε του camping, απλά και οικονομικά δωμάτια θα βρείτε στην Καμαριώτισσα και στα Θέρμα, ενώ περισσότερες ανέσεις θα βρείτε στις Μακριλιές.

Πώς θα πάτε

Με το πλοίο που φεύγει μία ή δύο φορές την ημέρα από την Αλεξανδρούπολη και φτάνει στη Σαμοθράκη σε περίπου δύο ώρες.

Πηγή: e-evros.gr

Related posts

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στα Δίκαια Ορεστιάδας

editor

Κατηγορούμενος με τον αντιρατσιστικό νόμο ο Φεριώτης κτηνοτρόφος που δέχθηκε επίθεση από τους τούρκους

editor

Ξεκινά η καταβολή επιδόματος τριτέκτων από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης

editor
19/03/2024 5:10