Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των τριών επικεφαλής της ΕΕ από τις Καστανιές του Εβρου.

«Το ζήτημα δεν είναι πλέον προσφυγικό, αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης που εξελίσσεται με σχέδιο, μετατρέποντας την Τουρκία σε διακινητή μεταναστών», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επικεφαλής της ΕΕ και την ενημέρωσή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Οι δημόσιες απειλές του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν, η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με λεωφορεία και η βία που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να εισβάλουν στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την αλήθεια και διαψεύδουν την προπαγάνδα και τα fake news», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε από τις Καστανιές Έβρου ο πρόεδρος του Συμβουλίου και εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς, όπως είπε, «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε τη χρηματική έκτακτη βοήθεια ύψους 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Παράλληλα, τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν και σύνορα της Ε.Ε.