28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Media Πολιτισμός

“Ο Όλιβερ Τουίστ στον Ελληνικό Κόσμο” Του Στάθη Κεφαλούρου

Τα όρια ανάμεσα στο παιδικό θέατρο και το θέατρο των ενηλίκων έγιναν ευχαρίστως δυσδιάκριτα στην παράσταση του Όλιβερ Τουίστ στον Ελληνικό Κόσμο, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε εξαιρετική σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαϊδη.
Σε μια πόλη που πολύ μας στεναχωρεί τελευταίως, η εν λόγω παράσταση και τα πολυάριθμα παιδιά που την παρακολουθούν αποτελούν ίσως την μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη παρηγοριά και ελπίδα για το παρόν και το μέλλον.
Το έργο του Κάρολου Ντίκενς διαπραγματεύεται ως γνωστόν τις δυσκολίες, που καλείται να αντιμετωπίσει ο ορφανός Όλιβερ καταρχήν στο ορφανοτροφείο και μετέπειτα στην κοινωνία μιας σκληρής πόλης. Το τέλος είναι καλό. Κερδίζει η αγάπη και το κακό χάνει. Ευφυώς η σκηνοθέτης στο τέλος επιλέγει να παρουσιάσει τον κακό Φάγκιν, τον οποίο υποδύεται μαγικά ο Ρένος Χαραλαμπίδης, σχεδόν να μετανοεί προβάλλοντας έτσι ως αρετή την επιείκεια προς όλους και προς όλα.
Εξαιρετικά χρήσιμη και αισθητικά άρτια η χρήση του video art, που επιμελήθηκε η Ερατώ Τζαβάρα. Οι χορογραφίες της Χριστίνας Φωτεινάκη πολύ ευχάριστες, ανέβασαν το επίπεδο της παράστασης και την αισθητική απόλαυση των παιδιών. Το δε σκηνικά πολύ πιο πλούσια και εντυπωσιακότερα από πολλές άλλες φιλόδοξες θεατρικές παραγωγές για ενήλικες. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν πολύ καλοί ανάμεσά τους και πολλοί νέοι και ταλαντούχοι. Ιδιαίτερη μνεία θα κάνουμε στον συμπαθέστατο, ικανότατο και αγέρωχο Τάσο Κωστή, ο οποίος είναι ιδανικός για τον ρόλο του καλού παππού. Ο δε Ρένος Χαραλαμπίδης με την μαγική του ερμηνεία του στον κακό Φάγκι μας δίνει την αίσθηση και την υπόσχεση πως έχουμε να θαυμάσουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον για τον ίδιο και την υποκριτική του ευρύτητα. .
Να λοιπόν μια ωραία έκπληξη που μου επεφύλασσε η ζωή. Δεν είχα ποτέ διαβάσει αυτό το διάσημο βιβλίο του Ντίκενς και τελικά ευτύχησα να το δω από κοντά με τα μάτια μου από εξαίσιους καλλιτέχνες διάσημους και μη.

Στάθης Κεφαλούρος

Related posts

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος στα εγκαίνια Μουσείου των ΑΧΕΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

editor

Το εντυπωσιακό φορητό ηλιακό ρολόι στο Aρχαιολογικό Mουσείο Φιλίππων

editor

Ελληνική γλώσσα: Ένας πραγματικός πολιτιστικός θησαυρός

editor
28/03/2024 16:14