28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Ο Δήμος Σαμοθράκης για τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στο νησί

Με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε ο Δήμος Σαμοθράκης εκδήλωση για την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στη Σαμοθράκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στις 18.00 στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Νικ Φαρδύς στη Χώρα Σαμοθράκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος της εταιρείας Εφαρμογές Πυριτίου ΑΕ και project manager του έργου, κος Κ.Μπουλογιάννης, ο οποίος παρουσίασε το έργο για το οποίο η εταιρεία έχει λάβει άδεια παραγωγής ενέργειας από την ΡΑΕ για την εγκατάσταση 3 ανεμογεννητριών στην περιοχή Αμόνι στα νοτιοανατολικά του νησιού σε υψόμετρο 1200μ.

 

Η εταιρεία Volterra ΑΕ που έχει λάβει άδεια παραγωγής ενέργειας για την εγκατάσταση 36 ανεμογεννητριών στην γειτονική περιοχή Λουλούδι, δεν εκπροσωπήθηκε, ωστόσο απέστειλε επιστολή στην οποία ανακοίνωσε ότι επανασχεδιάζει το έργο και θα προβεί σε ενημέρωση όταν τελειώσει τον επανασχεδιασμό.

 

Επίσης στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δ/ντης Ερευνών και υπεύθυνος του  τμήματος Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΘΕ κος Ν.Σκουλικίδης, ο οποίος παρουσίασε τις επιπτώσεις στην  εδαφική διάβρωση και στο υδρολογικό ισοζύγιο του νησιού από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις προαναφερόμενες περιοχές, οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής, Νatura.

 

Ο κος Στ. Ζόγκαρη,ς ως μέλος του Διεθνούς Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Συλλόγου Βιώσιμη Σαμοθράκη, παρουσίασε τις επιπτώσεις στην περιοχή Natura και στην υποψηφιότητα της Σαμοθράκης ως Πάρκο Βιόσφαιρας της Unesco, από την εγκατάσταση των δύο αιολικών πάρκων.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν συνδέσεις μέσω Skype με την Έπαρχο Τήνου και Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Νησιών Αιγαίου κα Νατάσα Δεληγιάννη, η οποία μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα ενάντια στις ανεμογεννήτριες που υπάρχει στην Τήνο, νησί στο οποίο έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση του πρώτου αιολικού πάρκου.

 

Ακόμη υπήρξε σύνδεση με τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης εκ μέρους του οποίου, η συντονίστρια του φορέα κα Ε. Μακρυγιάννη παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους γνωμοδότησε αρνητικά στις 11.10.2019 σχετικά με την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση που κατέθεσε η ‘’Εφαρμογές Πυριτίου ΑΕ’’.

Τέλος παρέμβαση έκανε επίσης με τηλεδιάσκεψη η υπεύθυνη πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κα Ε.Παλιού για την επίσης αρνητική τους γνωμοδότηση αναφορικά με το έργο των 3 ανεμογεννητριών στην περιοχή Αμόνι.

 

Τη θέση του Δήμου Σαμοθράκης ο οποίος από τον Ιούλιο του 2018 έχει λάβει ΑΡΝΗΤΙΚΗ απόφαση σχετικά με τα δύο αιολικά πάρκα στις συγκεκριμένες περιοχές, παρουσίασε ο Νομικός του Σύμβουλος, κος Γ.Ξανθούλης, ενώ ο Δήμαρχος Σαμοθράκης κος Ν. Γαλατούμος τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων, σημειώνοντας έντονα τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής για την μέχρι τώρα θέση της εταιρείας, που έχει λάμψει δια της απουσίας της και έχει αγνοήσει την δηλωμένη αρνητική θέση του Δήμου.

 

Τις θέσεις του Κινήματος Πολιτών Save Saos παρουσίασε ο κος Ι. Βογιατζής όπως επίσης   το ιστορικό των δύο έργων από το 2017 που έγιναν γνωστά στο νησί μέχρι σήμερα ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Πανταζίδης.

 

Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές της οργάνωσης για την ομολογουμένως πολύ καλή οργάνωση και πλήρη παρουσίαση του θέματος, ιδιαίτερα το Κίνημα Πολιτών Save Saos για την υποστήριξη στην διοργάνωση, τη Ναυτιλιακή Εταιρεία  ‘’Zante ferries’’ για τη δωρεάν μετακίνηση των ομιλητών και τη δημοτική σύμβουλο κα Αναστασία Τερζή που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης.

 

Καλεί όλους τους πολίτες να ενημερωθούν για το θέμα και τις εταιρείες να ακυρώσουν τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ στο Σάος.

Related posts

Ξάνθη: Ένας διαγωνισμός διαπραγμάτευσης όπου η επικοινωνία έχει τον πρώτο ρόλο

editor

Kρίσεις στο Λιμενικό Σώμα: Ποιοι ανώτατοι αξιωματικοί διατηρούνται στις θέσεις τους και ποιοι αποστρατεύονται

editor

ΑΜΘ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι Βουλευτές με την “Δημιουργία Ξανά”

admin
28/03/2024 20:31