Υγεία

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα σε σύνδρομο Poland με εξατομικευμένο 3D εμφύτευμα

Για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας πλαστική χειρουργική επέμβαση σε άνδρα ασθενή  με σύνδρομο Poland, χρησιμοποιώντας ένα ειδικά για αυτόν φτιαγμένο τρισδιάστατο εμφύτευμα.

Η επέμβαση, την οποία πραγματοποίησε ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός Δρ. Έκτορας Χατζηπαναγής (MD, PD, PhD) και η τετραμελής του ομάδα, έγινε στη Βιοκλινική Αθηνών στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, και διήρκεσε 2 ώρες, ενώ ο ασθενής ήταν σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας στην Ελλάδα έγινε δυνατή μέσα από τη συνεργασία του Δρ. Χατζηπαναγή  με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης (Γαλλία) και την  Anatomik Modeling, μια γαλλική εταιρεία που σχεδιάζει τα εμφυτεύματα μέσω τεχνολογίας σχεδιασμού με υπολογιστή (CAD) και 3D εκτύπωσης.

Εφαρμογή του δοκιμαστικού εμφυτεύματος στο θώρακα του ασθενούς πριν από την επέμβαση.

 

Το σύνδρομο Poland χαρακτηρίζεται από την πλήρη ή μερική απουσία του μείζων θωρακικού μυός, και μπορεί να συσχετιστεί με μια δυσπλασία του ομόπλευρου χεριού. Οι περιπτώσεις είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους στο ανατομικό επίπεδο, το ελάττωμα παίρνει συχνά τη μορφή ενός βαθουλώματος κάτω από την κλείδα, και σε γυναίκες εκδηλώνεται συχνα ως ασυμμετρία των μαστών.

Αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα από παρόμοιες επεμβάσεις σε άνδρες ασθενείς του εξωτερικού

 

Όπως εξηγεί ο Δρ. Χατζηπαναγής, “πρόκειται για μια οριστική εμφύτευση, αφού το εμφύτευμα αποτελείται από πολυμερισμένη σιλικόνη τελευταίας γενιάς, η οποία είναι πολύ ανθεκτική. Το εμφύτευμα παράγεται με βάση αξονικής τομογραφίας για να ταιριάζει απόλυτα στο θώρακα του ασθενούς, και γεμίζει ή αντικαθιστά τον κύριο μυ του θωρακικού τοιχώματος, επιτρέποντας έτσι στο θώρακα να είναι πιο συμμετρικός, ενώ στις γυναίκες βελτιώνει σηματικά την ομοιομορφία του στήθους, επιτρέπωντας και μια μελλοντική αυξητική μαστού με χρήση κανονικών ενθεμάτων σιλικόνης, εάν αυτο επιθυμεί η ασθενής. Η τομή για την εισαγωγή του εμφυτεύματος είναι τοποθετημένη στη μασχάλη, έτσι ώστε η ουλή που απομένει να είναι σχεδόν αόρατη. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και παρουσιάζει ελάχιστους κινδύνους, το οποίο την καθιστά μια ιδανική επιλογή για ασθενείς με σύνδρομο Poland, όπου το πρόβλημα στο θώρακα είναι κυρίως αισθητικό’’.

Αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα από παρόμοιες επεμβάσεις σε άνδρες ασθενείς του εξωτερικού

 

Περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί στο εγγύς μέλλον. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε www.perfect-blue.com και www.anatomikmodeling.com

Related posts

Ποιο προϊόν χρησιμοποιεί η Υβόννη Μπόσνιακ για την ανακούφιση του πονοκεφάλου;

editor

Οδοντιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον Πειραιά

admin

Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι γίνεται;

editor