1 Ιουνίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Οικονομία

120 δόσεις: Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις

Είναι επίσημο: η πλατφόρμα για την νέα ρύθμιση με έως 120 δόσεις των χρεών στην εφορία είναι γεγονός και άνοιξε από χθες τις πύλες της. Δεκαεννέα στους είκοσι οφειλέτες είχαν γυρίσει την πλάτη στην προηγούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία πέρασε έτσι ουσιαστικά στο παρελθόν.

Τι αλλάζει στις ρυθμίσεις

1. Σταματούν οι κατασχέσεις: 1 στους 3 οφειλέτες (1,3 από τα 4 εκατ. που χρωστούν στην εφορία) έχουν ήδη υποστεί κατασχέσεις. Αυτές όμως συνεχιζόταν, ακόμα και αν είχαν ενταχθεί στις “παλαιές” 120 δόσεις. Τώρα σταματούν, και οι οφειλέτες που θα κάνουν αίτηση θα πληρώνουν μόνον τη δόση για τα παλαιά χρέη -χωρίς να αφήνουν όμως νέα- γνωρίζοντας πως δεν θα αδειάσει στα ξαφνικά ο λογαριασμός τους από τον οποίο ζουν και κινούνται, λόγω κατάσχεσης.

2. «Σώζονται» οι μικροφειλέτες: με ελάχιστη δόση 20 ευρώ αντί 30 το μήνα, αλλάζουν θεαματικά οι όροι αποπληρωμής για όλους. Ειδικά 2 εκατομμύρια μικροφειλέτες που χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα ούτε 500 ευρώ που χρωστούν στην εφορία, παίρνουν βαθιά ανάσα. Μέχρι χθες είχαν δύο ενεργές δυνατότητες ρύθμισης (οι άλλες έχουν απενεργοποιηθεί): μία «πάγια» με έως 12 δόσεις -που για την περίπτωσή τους όμως δεν έβγαιναν παραπάνω από 3-5 το πολύ- και μία (κατ’όνομα) 120 δόσεων που τους έβγαζε έως 16 δόσεις το πολύ (επειδή 30 ευρώ Χ17 δόσεις = 510 ευρώ).

3. Εντάσσονται και παλαιά χρέη που βεβαιώθηκαν μετά την 1.1.2019: ανοίγει έτσι παράθυρο και για νέα περαίωση. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να δηλώσει τώρα εισοδήματα ή ΦΠΑ που …ξέχασε να δηλώσει πριν 3 ή και πριν 13 χρόνια (πχ γιατί θέλει να διακόψει στην εφορία αλλά ανακάλυψε πως δεν έχει υποβάλει καν δήλωση), τα δηλώνει τώρα και τα πληρώνει σε δόσεις, αλλά «κουρεύει» και τις προσαυξήσεις, σαν να μην πέρασαν τόσα χρόνια.

4. «Κούρεμα» οφειλών: όποιος ενταχθεί στην νέα ρύθμιση, μπορεί να γλιτώσει 10%-80% της οφειλής του, ανάλογα με τον τρόπο εξόφλησης που θα επιλέξει. Το «κούρεμα» γίνεται μόνον στις προσαυξήσεις και όχι στο κεφάλαιο. Αλλά και πάλι το όφελος είναι τεράστιο.
5. Ευνοϊκά ή μηδενικά επιτόκια: επιτόκιο 5% το χρόνο για έως 10 χρόνια εξόφλησης οδηγούσε σε επιβάρυνση 50% σε σχέση με την αρχική οφειλή. Τώρα αυτό μειώνετα στα 3% ή και μηδενίζεται για μικροφειλέτες με χρέη έως 3.000 ευρώ. Και επιπλέον, αν κάποιοι χρωστούν παραπάνω αλλά πληρώσουν μαζεμένα ένα μέρος για να πέσουν κάτω από το όριο οφειλής, μπορούν να υπαχθούν και αυτοί επίσης σε άτοκ προγράμματα.
Πηγή: protothema.gr

Related posts

Συνεχίζονται οι επίγειοι ψεκασμοί αλλά και οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια στον Έβρο

editor

Δίλοφο Ορεστιάδας: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο

admin

«Από το Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση», την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 18:30 στον Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

editor
01/06/2023 8:09