1 Οκτωβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Θετική η ΑΝΑΣΑ σε συνεργασία με την νέα δημοτική αρχή

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης 28.8.2019 της Γενικής Συνέλευσης των μελών της δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ, σε ότι αφορά την πρόταση συνεργασίας του νεοεκλεγέντος δημάρχου, αποφασίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία τα εξής:

Η συναίνεση, η συνεργασία, η αντιπροσωπευτικότητα, ο πλουραλισμός είναι κύρια συστατικά στοιχεία ενός δημοκρατικού συστήματος και απαραίτητες συνθήκες σε κάθε  Δημοτικό Συμβούλιο που έχει στόχο να λειτουργήσει ως φορέας του νέου. Ακριβώς γι’ αυτό οι συγκλίσεις και συνεργασίες δεν μπορούν να είναι αποτέλεσμα μόνο συγκυρίας ή ανάγκης. Δεν μπορεί να αποτελούν ευκαιριακές συγκλίσεις για την
(δια)νομή της εξουσίας. Οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες αποκτούν ουσία όταν πρόκειται για προγραμματικές συγκλίσεις που στοχεύουν  στην προώθηση μίας σύγχρονης, αποτελεσματικής και οραματικής διοίκησης.

Μια διοίκησης που στοχεύει στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση του συνόλου των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Όταν γίνονται στη βάση αρχών και προγραμμάτων, με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους, με χρονοδιαγράμματα, εντιμότητα, συναντίληψη και εμπιστοσύνη. Όταν γίνονται στο φως της ημέρας και δεν είναι αποτέλεσμα συνδιαλλαγής ή και συναλλαγής. Μετά από τις πρόσφατες αλλαγές στον ¨Κλεισθένη» από την Κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκαθάρισαν επακριβώς και οι όροι της συνεργασίας μεταξύ των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, διαμορφώνοντας ουσιαστικά δύο τρόπους:

1. Με συμμετοχή στη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Στην περίπτωση αυτή, ο δήμαρχος μπορεί να ορίσει σε θέσεις διοίκησης μέλος ή μέλη της συνεργαζόμενης παράταξης. Κάθε παράταξη διατηρεί την αυτοτέλειά της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και μπορεί να μην ψηφίζει όλες τις εισηγήσεις, αρθρώνοντας και αντιπολιτευτικό λόγο στις περιπτώσεις που αυτό θα κρίνεται αναγκαίο.
2. Με σύμπραξη των δύο παρατάξεων. Οι παρατάξεις ενσωματώνονται σε μία και χάνουν απολύτως την διακριτή έκφρασή τους και λογίζεται πλέον ως η Παράταξη του Δημάρχου. Η συμφωνία γίνεται «εφάπαξ» χωρίς δυνατότατα ανάκλησης ή καταγγελίας της για όλη τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής. Έτσι λοιπόν ο Δήμαρχος ξεκινώντας με μια Παράταξη (όχι υποχρεωτικά την μεγαλύτερη) μπορεί να βρεθεί με 2,3,ή και 4 Παρατάξεις ενωμένες υπό τις εντολές του.
Μ’ αυτό το τρόπο θα έχουμε αντί για Δημοτικό Συμβούλιο Δημαρχικό Συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση έχει ξεπεραστεί και η Ενισχυμένη Αναλογική. Πέρα από όλα αυτά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι
θα υπάρξει παράταξη πρόθυμη να αθροίσει, χωρίς καμία νομιμοποίηση, τις ψήφους που έλαβε με αυτές του δημάρχου. Συνεπώς μια ρεαλιστική και ουσιαστική συνεργασία προςόφελος των δημοτών μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση μόνο μιας ξεκάθαρης προγραμματικής σύγκλισης, για την οποία η δημοτική ΑΝΑΣΑ έχει να προτείνει τις εξής δεσμεύσεις:

1.Η υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης.
2.Η διεκδίκηση στελέχωσης του Δήμου με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό για τις ανάγκες του Δήμου, ώστε να έχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες.
3.Η διεκδίκηση νέας σχολικής στέγης με έμφαση στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων κυρίως στη φοίτηση των νηπίων και προνηπίων, αλλά και η συντήρηση των υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων.
4.Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, με έμφαση την καθαριότητα, την εφαρμογή ρευμάτων ανακύκλωσης, την προσβασιμότητα, τα ΑμεΑ, το οδικό δίκτυο, τα αδέσποτα, την βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των όρων για την άσκηση δωρεάν μαζικού αθλητισμού.
5.Την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στην πόλη, την έλλειψη χώρων στάθμευσης, την δημιουργία πεζοδρομίων και την βελτίωση των χώρων πρασίνου.
6.Την μεταφορά από το κέντρο της πόλης του ΚΤΕΛ, της Αστυνομικής διεύθυνσης και του Δικαστικού μεγάρου.
7.Την πολιτιστική αναβάθμιση του Δήμου, την αξιοποίηση των πολιτιστικών δρώμενων για την ποιοτική βελτίωση της ζωής μας, αλλά και ως μοχλό για την ανάπτυξη του Δήμου μας.
8.Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς και των επαγγελματιών του Δήμου, προς όφελος των
κατοίκων του.
9.Την τεχνολογική αναβάθμιση του Δήμου και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δωρεάν στους πολίτες.
10. Την στήριξη του Πρωτογενή τομέα.
11. Την αξιοποίηση των ιστορικών μας μνημείων, του Δέλτα του Έβρου και των Ιαματικών Λουτρών στην
Τραϊανούπολη.
12. Την αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου.
13. Τον εκσυχρονισμό του γηπέδου «Φώτης Κοσμάς» και του δημοτικού μας θεάτρου, με μελέτες μέσω
αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.
14. Την βελτίωση των τεχνικών όρων και των προδιαγραφών στην σχεδιαζόμενη πλατφόρμα του
υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
15. Την καθιέρωση 2ης Λαϊκής Αγοράς.
16. Την προσέλκυση επενδύσεων με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
17. Την παροχή αρμοδιοτήτων στα εκλεγμένα Κοινοτικά Συμβούλια.
18. Την επαναφορά της Διεύθυνσης τοπικής ανάπτυξης στην πόλη των Φερών.
19. Την αμετάκλητη στάση όλου του δημοτικού συμβουλίου απέναντι στις προσπάθειες εξόρυξης του
χρυσού.

20. Την δημιουργία δημοτικής ενότητας για την περιοχή  της Μάκρης.
21. Την διεκδίκηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα, με σκοπό να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, όπως ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
22. Την εξεύρεση λύσης  για την μετεγκατάσταση του πεδίου βολής «Αετός».
23. Την ολοκλήρωση των επεκτάσεων στα υπό εξέλιξη Σχέδια πόλης.
24. Την πολεοδόμηση της περιοχής των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ
25. Την βελτίωση του οδικού δικτύου προς τον οικισμό της Παλαγίας

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ως δημοτική παράταξη –μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο- με τους πολίτες που μας στήριξαν, με τα μέλη μας και τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, να παρεμβαίνουμε, να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τον Δήμο μας και τη ζωή των κατοίκων και στις τρεις δημοτικές του ενότητες.

Related posts

Σύσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου στο Δήμο Παγγαίου

editor

Ξάνθη: Η δυνατότητας ανάπτυξης της τοπική κοινωνίας μέσα από την πολιτιστική διαδρομή των άθλων του Ηρακλή

editor

Συγχαρητήριο Δημάρχου Ξάνθης στον νέο Πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη

editor
01/10/2023 11:17