29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτισμός

Ο Πασχάλης Τόνιος στο Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ της Σύρου

Στις 6 και 7 Αυγούστου ο Πασχάλης Τόνιος, μετά την μεγάλη επιτυχία στο Παλλάς, θα παρουσιάζει το μουσικό του έργο «Σουρής ο σατιρικός ο προφητικός» στην γενέτειρα πατρίδα του Σουρή, τη Σύρο. Πασχάλης Τόνιος, Γρηγόρης Βαλτινός, Βασιλική Καρακώστα.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Θεατρικού Ομίλου της Σύρου «Ο Σουρής» Γιάννης Δεσύπρης, Γιώργος Βαρθαλίτης, Γιάννης Παλαιολόγου, Βιργινία Χαρμπάτση, το φωνητικό σύνολο «Φωνές της Σύρου» και ο Γιώργος Μιχαλάκης.

Μαζί με το έξοχο μουσικό σύνολο, στο βιολί ο Κυριάκος Γκουβέντας.

Μια μοναδική μουσικο-αφηγηματική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Γεώργιου Σουρή, θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το έργο του «Η καθαίρεσις» που πρωτο-παρουσιάστηκε το 1901 στο θέατρο Απόλλων, σε σκηνοθεσία του ιδίου του ποιητή.

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της οικονομικής και πολιτιστικής άνθισης της Ερμούπολης του 19ου αιώνα. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κατασκευάστηκε μόλις μέσα σε δύο έτη (1862- 1864), και γνώρισε χρόνια χρυσής ακμής φιλοξενώντας στη σκηνή του διακεκριμένους καλλιτέχνες και θιάσους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2014, συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής περνώντας σε μια νέα εποχή ανάπτυξης με στόχους εκτός από τη φιλοξενία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη βιωσιμότητα και τον εκσυγχρονισμό του.

Το μουσικό έργο του Πασχάλη Τόνιου είναι βασισμένο στην σατιρική ποίηση του «Αριστοφανικού» ποιητή Γεώργιου Σουρή, ο οποίος με το αιχμηρό και αυτοσαρκαστικό του χιούμορ παραμένει εντυπωσιακά επίκαιρος και αφοπλιστικά αληθινός.

Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Σουρή:

Ο Γεώργιος Σουρής είναι ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης».

Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου και πέθανε το 1919 στο Νέο Φάληρο. Εξαίρετος δημοσιογράφος της έμμετρης σάτιρας των γεγονότων της εποχής, σε ηλικία 30 ετών εξέδωσε την έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ο Ρωμηός», η οποία κυκλοφόρησε σχεδόν μέχρι το θάνατό του. Έγραψε επίσης αρκετές έμμετρες κωμωδίες. Μέσα από το έργο του σχολίαζε την καθημερινότητα, το λαό και τους άρχοντες, καυτηριάζοντας τα κακώς κείμενα της εποχής. Ο Συριανός Γεώργιος Σουρής έχει προταθεί 5 φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Λίγα λόγια για τον Πασχάλη Τόνιο:

Ο Πασχάλης Τόνιος έκανε το ντεμπούτο του ως μουσικός κι ερμηνευτής δίπλα σε μεγάλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις τον παρότρυνε να ασχοληθεί εκτός από την ερμηνεία του και με τη σύνθεση για την οποία και βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Ιθάκης. Το ρεπερτόριο του ως ερμηνευτής περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της νεότερης έντεχνης μουσικής παράδοσης. Έργα του έχουν παρουσιαστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και σε χώρους όπως το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Παλαιά Βουλή, η Πνύκα στην Αρχαία αγορά ενώ έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες, ενδεικτικά: Μίκης Θεοδωράκης, Milva, Μίμης Πλέσσας, Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, και πολλοί άλλοι.

https://www.tonios.gr/

Related posts

Εκδηλώσεις για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο σε αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου

editor

Νέα εποχή για το ιστορικό θέατρο Χυτήριο με παραγωγές του Φώτου Πιττάτζη

editor

«Γενοκτονία» από τη Ζωή Τηγανούρια & τον Πασχάλη Μπούρα με τους αδελφούς Τσαχουρίδη!

admin
29/03/2024 17:42