29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

«Σαφάρι» για ελέγχους σε αποδείξεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή του ελεγκτικού σχεδιασμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη θερινή περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη φορολογική διοίκηση κατά το διάστημα 1η Ιουνίου έως και 31 Οκτωβρίου θα ελεγχθούν συνολικά 50.500 επιχειρήσεις, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και κλάδους.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το 85% των ελέγχων θα πραγματοποιηθεί εντός της επαγγελματικής εγκατάστασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων. Μάλιστα από το σύνολο των ελέγχων το 70% πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκτός της χωρικής αρμοδιότητας των ελεγκτών προκειμένου να αποφεύγονται προβλήματα που προκαλούνται από ζητήματα εντοπιότητας.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των φορολογικών ελέγχων θα είναι η μέθοδος της “προσποίησης” του πελάτη από τους ελεγκτές προκειμένου οι έλεγχοι να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί.

Οι ελεγκτές απολαμβάνουν πλέον αυξημένη νομική προστασία καθώς η παρενόχλησή τους με σωματική ή λεκτική βία θεωρείται πλέον ιδιώνυμο αδίκημα, ενώ δεν μπορεί να ασκηθεί εύκολα και ποινική δίωξη εναντίον τους καθώς αυτό γίνεται μόνο όταν ενεργούν με δόλο και για ίδιο οικονομικό όφελος

Το βασικό μέτρο που λαμβάνεται στις περιπτώσεις μη έκδοσης περισσότερων από δέκα αποδείξεων ή αξίας άνω των 500 ευρώ είναι η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 48 ώρες. Η διάρκεια της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής ή άρνησης ελέγχου.

Πηγή:.capital.gr

Related posts

Τζ. Πάιατ: Έργο προνοητικό ο FSRU – Πολύ σημαντικός απέναντι στον «ρωσικό ενεργειακό εκβιασμό»

editor

«Τελική Ευθεία» για την προκήρυξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών

editor

ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές έλλειμμα 13,75 δισ. ευρώ σε 11 μήνες- Αύξηση 2% στα καθαρά έσοδα

editor
29/03/2024 9:13