Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: «O ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκτιμήσει τον βαθμό δυσαρέσκειας των πολιτών»

Για τις εθνικές εκλογές αλλά το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εκτιμήσει τη διαφορά με την Νέα Δημοκρατία μίλησε ο Αλέξης Τσίπράς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρωθυπουργός είπε πως στην κάλπη θα αντιπαρατεθούν «δύο διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις», υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα σαρώσει «σαν οδοστρωτήρας» τα κοινωνικά δικαιώματα, ενώ υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να συγκριθούν τα προγράμματα των δύο κομμάτων.

«Το δίλημμα της εθνικής κάλπης είναι ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με ποιο σχέδιο. Θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που δέχτηκαν πιέσεις. Ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα (…) Θέλουμε να συγκριθούν τα προγράμματά μας. Έχω πει πολλές φορές ότι αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια. Εκείνο του “πολιτικού οδοστρωτήρα”. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μία αντίληψη ότι προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν δικαιώματα και καλές αμοιβές».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η Νέα Δημοκρατία εννοεί μειώσεις μισθών και συντάξεων όταν κάνει λόγο για μειώσεις και περικοπές στις δαπάνες. «Δαπάνες είναι οι μισθοί, οι συντάξεις, η στήριξη της παιδείας και της υγείας», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ένα από τα κρίσιμα.

Όταν ρωτήθηκε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, ο ίδιος τόνισε πως δεν είχε εκτιμηθεί ο βαθμός δυσαρέσκειας. «Είχαμε την αίσθηση από την επαφή μας με τους πολίτες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να ανακάμψει. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να πετύχουμε το ιστορικό μας χρέος και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κοντά σε αυτό των προηγουμένων ευρωεκλογών. Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά που θα είχαμε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν είχαμε εκτιμήσει τον βαθμό της δυσαρέσκειας που θα εκφράζονταν δικαίως ή αδίκως στο κυβερνών κόμμα, μετά από 4 χρονιά στην κάλπη (…) Πέσαμε έξω λοιπόν».

Όσο για το Δημόσιο και τις φοροελαφρύνσεις δήλωσε: «Θέλω να πω στον ελληνικό λαό διακυβεύεται ένα κρίσιμο ζήτημα σε σχέση με την ΕΕ την επόμενη ημέρα εφόσον επικροτηθεί το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί που είχαν ενστάσεις θα παραμερίσουν. Αν δεν υπάρξει αυτό την επόμενη ημέρα θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους και θα υπάρξει η γνωστή αιτιολογία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τις περικοπές. Επίσης για πρώτη φορά στην Έκθεση της Κομισιόν ετέθη θέμα για απολύσεις στον δημόσιο τομέα (…) Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως ενώ η ΝΔ θέλει να θεσπίσει την αναλογία 1:5 (σ.σ στις αποχωρήσεις προσλήψεις) ενώ εμείς επιμένουμε στην αναλογία 1:1».

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για τις μετατάξεις από τον λαό. «Οφείλουμε μια συγγνώμη στον λαό», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την υπόθεση μετάταξης υπαλλήλων στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί αλλά δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση ή να μπει στη λογική συμψηφισμών. «Προφανώς δεν πρόκειται για διορισμούς, αλλά για μια δυνατότητα καλύτερης θέσης για δημοσίους υπαλλήλους», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρωθυπουργός, όταν ερωτήθηκε για το θέμα.

«Θέλω να πω ότι ήτανε μια πληγή για το πολιτικό σύστημα. Ήταν λάθος αυτό το οποίο έγινε, δεν το γνώριζα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι προσωπικά είναι κάθετα αντίθετος και επισημαίνοντας πως η κίνησε έγινε «διακομματικά», μετά από πρόταση Τραγάκη να μπει η Βουλή στο νόμο της κινητικότητας. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «και χωρίς μία διαδικασία αξιοκρατικής αξιολόγησης» επετράπη να «γίνουν προτάσεις από τα κόμματα και τους αντιπροέδρους της Βουλής και σχεδόν αναλογικά να πάρουνε ένα μερίδιο μετατάξεων. Είναι μια βαριά σκιά στο πολιτικό σύστημα και σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θέλω να πω ότι χρωστάμε μια συγγνώμη όχι στα μέλη και στο κόμμα αλλά στον ελληνικό λαό (…) Δεν αρκεί να λέμε ότι οι άλλοι έκαναν τέρατα (…) όταν μπαίνουμε σ’ αυτό το πολιτικό αλισβερίσι προνομίων δίνουμε μια εικόνα σκοτεινή».

Σχετικά με τα σενάρια διαδοχής του σε περίπτωση ήττας ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Έχω κατακτήσει πράγματα για τα οποία δεν γεννήθηκα για να τα αποκτήσω. Δεν γεννήθηκα σε οικογένεια πρωθυπουργική. Σημασία έχει να είμαι χρήσιμος για αυτά που πιστεύω – η παράταξή μου αποφασίζει συλλογικά. Είχα την τύχη και την ατυχία να βρεθώ σε κρίσιμες, ιστορικές αποφάσεις και το καλοκαίρι του 2015 και στο Μακεδονικό, και θα το καταγράψει η Ιστορία». «Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή τι θα κάνει αν χάσει τη μάχη; Η μάχη δίνεται για να κερδηθεί».

Δείτε το βίντεο

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλα τα σχολεία

editor

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Δένδιας: Ενημέρωση για τα ταξίδια σε Λιβύη και Τουρκία

editor

Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜΘ στο επίκεντρο της συνάντησης Θεοχάρη – Μέτιου

admin