19 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Περιβάλλον Τοπικά Νέα

Ο βλαστοφάγος «απειλεί» τα πεύκα της Σαμοθράκης

Ανησυχία προκάλεσε η ομάδα SOS Samothrace με μια ανάρτηση της στο διαδίκτυο. Η ομάδα του διαδικτύου δημοσίευσε φωτογραφίες από τα πεύκα της Σαμοθράκης, τα οποία έχουν προσβληθεί από τον βλαστοφάγο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο βλαστοφάγος απειλεί τα δέντρα με αφανισμό και η ομάδα ζητάει την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να προληφθεί η καταστροφή.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

S.O.S. για το δάσος της Χώρας!

Και ενώ οι αντίπαλες παρατάξεις ακόμα αλληλοβρίζονται, εμείς παρατηρήσαμε έναν ύπουλο εχθρό που καταστρέφει ταχύτατα το πευκοδάσος της Χώρας.

Αιτία της καταστροφής ο φλοιοφάγος ή βλαστοφάγος (Tomicus piniperda), που είναι το έντομο φονιάς των πεύκων και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό διαπιστώσαμε ότι τουλάχιστον 40 πεύκα έχουν ήδη προσβληθεί και πρέπει να κοπούν και να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν.

Αν υπάρξει περαιτέρω ολιγωρία, ο αριθμός των αποξηραμένων δένδρων θα αυξηθεί γεωμετρικά και τότε η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Και ξέρετε τις συνέπειες απογύμνωσης του βουνού γύρω από τη Χώρα:

Πλημμυρικά φαινόμενα χειρότερα από αυτά του 2017, κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι και απότομη μείωση το χειμώνα. Και κυρίως σκόνη, πολλή σκόνη!

Μόνο με την απομάκρυνση των κατεστραμμένων-νεκρών δένδρων, υπάρχει η πιθανότητα να αποφευχθεί η εξάπλωση της καταστροφής των πεύκων από το έντομο του βλαστοφάγου.

Η περιορισμένη έκταση του δάσους, η μη αναγέννηση του έξω από τις περιφράξεις λόγω της υπερβόσκησης, η παράνομη υλοτομία δεν επιτρέπουν ολιγωρίες.

Το δάσος κινδυνεύει άμεσα και σε λιγότερο από 10 χρόνια θα είναι μια ανάμνηση!

Αφήστε λοιπόν τους καυγάδες και αρχίστε τις οχλήσεις στο δασαρχείο απέναντι.

Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, μηνύματα και τηλεφωνήματα, κάντε γνωστό το θέμα στα τοπικά ΜΜΕ μήπως και οι αρχές φιλοτιμηθούν να δράσουν.

Για να μη πάνε στράφι η ελπίδα και ο κόπος των παλιότερων που αναδάσωσαν το βουνό της Χώρας για να κάνουν πιο ανθρώπινη τη ζωή των παιδιών τους!

 

Related posts

Την Τρίτη 1/8 θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας

editor

Ο “Δίας” τους “ξεγύμνωσε”! – 4 άτομα πιάστηκαν να μεταφέρουν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης

editor

Παγκόσμια διάκριση για τους φοιτητές της ομάδας ρομποτικής του ΔΠΘ (ΒΙΝΤΕΟ)

editor
19/03/2024 6:48