20 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Περιβάλλον

Εγκαινιάζεται η πρώτη παραλία για αντικαπνιστές

Η Σέριφος θα εγκαινιάσει στην πρώτη παραλία για την Ελλάδα στη Βαγιά τον θεσμό της απαγόρευσης καπνίσματος στις 31 Μαΐου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και του Δήμου Σερίφου που θα ισχύει από φέτος το καλοκαίρι που απαγορεύουν το κάπνισμα στην συγκεκριμένη παραλία του νησιού.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος SeaChange Greek Islands, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Ίδρυμα σε δέκα νησιά των Κυκλάδων.

 

Σε ποια νησιά της Ελλάδας οι παραλίες τους έχουν «πνιγεί» από τα αποτσίγαρα;

Η Σίκινος, η  Αμοργό, τα Κουφονήσια, η Ηρακλεία, η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Φολέγανδρος, η Κίμωλος και η Σέριφος είναι τα νησιά που συνήθως οι παραλίες τους είναι γεμάτες από γόπες τσιγάρων, όπως προκύπτει από  τις δράσεις που γίνεται στις παραλίες τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ο Δήμος Σέριφου υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται το πρόγραμμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη ξεκινά την πιλοτική δράση με αφετηρία τη Βαγιά, και ακολουθούν παρόμοιες τακτικές με αυτές που έχουν εφαρμοστεί στη Γαλλία αλλά και την Ισπανία.

Στόχος είναι η εξάλειψη του καπνίσματος από την ακτή, κάτι το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.

 

Η παραλία στη Βάγια θα ελέγχεται

Η παραλία είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura , ενώ θα τοποθετηθούν ενημερωτικές σημάνσεις.

Σημαντική είναι η δράση που θα αναλάβουν οι ντόπιοι του νησιού στα πλαίσια του προγράμματος για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση των κατοίκων.

Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε δηλώσεις ανέφερε: «Ένα σημαντικό στοιχείο του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στα δεδομένα που προκύπτουν από τη δουλειά μας στο πεδίο και την επαφή με τις τοπικές κοινωνίες. Τα αποτσίγαρα είναι ένας από τους συχνότερους ρυπαντές των ακτών στις Κυκλάδες και η Σέριφος έδειξε από νωρίς ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη» σημειώνει η κυρία Κοσμοπούλου».

Παράλληλα τόνισε πως οι στόχοι της προσπάθειας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση όλων και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης. «Στόχοι της προσπάθειας να κάνουμε τη Βαγιά την πρώτη smoking-free παραλία στις Κυκλάδες είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης εν τη γενέσει της. Σε αντίθεση με άλλα θαλάσσια απορρίμματα, τα αποτσίγαρα δεν μεταφέρονται στις ακτές. Αφήνονται ή «ξεχνιούνται» εκεί. Και αυτή η συνειδητοποίηση ελπίζουμε πως θα συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου και σε άλλα νησιά».

Από την πλευρά το ο Δήμαρχος Σερίφου Αντώνης Αντωνάκης δήλωσε: «Η διετής συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο νησί μας, τη Σέριφο, οδήγησε σε κοινές δράσεις. Στηρίζουμε με θέρμη τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και προωθεί τον στόχο τουριστικής ανάπτυξης της Σερίφου».

Related posts

Απίστευτες εικόνες! Οικογένειες μαζί με τα μικρά τους μωρά στο Δέλτα του Έβρου (φωτο)

editor

Η εθελοντική ομάδα του Δήμου Διδυμοτείχου “αποΔίΔω” καθάρισε τον χώρο δίπλα στον πύργο της Βασιλοπούλας

editor

Έβρος: Προληπτική εκκένωση του χωριού Δαδιά, καθώς η πυρκαγιά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση

editor
20/04/2024 9:24