29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Μέγαρο Μαξίμου: Στις εκλογές με αλλαγή μόνο του υπουργού Εσωτερικών


Να μην λάβει τυπικό χαρακτήρα η παραίτηση  που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της περασμένης Κυριακής εως τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου επιχειρεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκμεταλλευόμενοι το ευρύ περιθώριο που αφήνει στις εκάστοτε κυβερνήσεις το συνταγματικό έθιμο επισημαίνουν ότι η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει είναι ο ορισμός υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών αντί του διορισμού υπηρεσιακού πρωθυπουργού και κυβέρνησης όπως προβλέπει το αυστηρό γράμμα του καταστατικού χάρτη.

Οπως διευκρινίζουν πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, «κατά συνταγματικό έθιμο αλλάζει ο υπουργός Εσωτερικών» σημειώνοντας ότι δεν προβλέπεται η παραίτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κατ επέκταση ο διορισμός υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

Οι ίδιες πηγές προκειμένου να στηρίξουν την απόφασή τους εξηγούν πως «μια φόρα μόνο ορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση λόγω πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Το Σεπτέμβριο του 2015. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχε περάσει ένας χρόνος από την προηγούμενη διάλυση, και απαγορευόταν να διαλυθεί με πρόταση της κυβέρνησης η Βουλή. Ο μόνος τρόπος τότε να πάμε σε εκλογές ήταν να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός».

Να σημειωθεί ότι το τυπικό γράμμα του Συντάγματος προβλέπει πως η μόνη περίπτωση που δεν διορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι όταν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός επικαλείται εθνικούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών. Στην προκειμένη περίπτωση  όμως ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της περασμένης Κυριακής παραδέχθηκε ότι ο λόγος για την προκήρυξη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι η ευρεία ήττα.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:πρώτο θέμα

Related posts

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Combined Resolve XVI»

editor

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό – Στο επίκεντρο η φύλαξη των συνόρων στον Έβρο

editor

Νότης Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον πύλη εισόδου για τα κυκλώματα των διακινητών

editor
29/03/2024 9:56