28 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

«Καίνε» τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία προγνωστικά -Στη Θεσσαλονίκη απόψε ο Μητσοτάκης

Καθώς απομένουν πλέον λιγότερες από 24 ώρες για την τυπική λήξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, οι δυο μονομάχοι, ολοκληρώνουν το «φίνις» της καμπάνιας, με ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν οδυνηρή ήττα για το κυβερνών κόμμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, που έδωσε την διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 μονάδες, ήρθε να επιβεβαιώσει την προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis, που την τοποθετούσε στις 7,2 μονάδες. Και παρά τις δηλώσεις και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ότι το κλίμα έχει αλλάξει, ότι τους πρωθυπουργούς δεν τους εκλέγουν οι δημοσκόποι αλλά ο λαός και ότι η παρουσία του κόσμου στο Ηράκλειο δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμα και να κερδίσει τις εκλογές…κανείς στα αλήθεια δεν αναμένει ανατροπή.

Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί, όπως ομολογούν ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους με τους δημοσιογράφους, είναι πόσο μεγάλη θα είναι η ήττα του Αλέξη Τσίπρα και αν αυτή η εξέλιξη θα ανατρέψει η όχι το χρονοδιάγραμμα των εθνικών εκλογών. Ο πήχης για πολλούς τοποθετείται στο 3-4%. Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με λιγότερες από 3-4 μονάδες, μπορεί να είναι μια καθαρή ήττα, αλλά επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Οκτώβριο και να ελπίζει ότι το νέο κύμα παροχών που ήδη προανήγγειλε, θα ανατρέψει το κλίμα. Μια διαφορά πάνω από 4 μονάδες, πόσο μάλλον τις 6-7 που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, κάνει το εγχείρημα δύσκολο, πόσο μάλλον που προδιαθέτει για μια ιστορικών διαστάσεων ήττα στις εθνικές εκλογές.

Η μάχη της πλατείας
Στην τελευταία μάχη που θα κρίνει και τις τελικές εντυπώσεις της προεκλογικής καμπάνιας, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη.

Ο πρωθυπουργός ελπίζει σε μια μεγάλη κινητοποίηση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσουν αξιοπιστία στο επιχείρημά του ότι «χάνει στις δημοσκοπήσεις, αλλά κερδίζει τις εκλογές» και ότι υπογείως συντελείται μια μεγάλη ανατροπή. Το στοίχημα της ανοιχτής συγκέντρωσης στην Αθήνα, παρά την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, έχει όμως και ρίσκα. Καθώς σε περίπτωση που η πλατεία είναι μισοάδεια, όπως συνέβη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας, οι εντυπώσεις θα είναι καταλυτικές.

Αλλωστε η κινητοποίηση των Ρομά σε κάθε τελευταία ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και στην χθεσινή στο Ηράκλειο της Κρήτης, προκαλεί πολλά σχόλια και τροφοδοτεί ακόμα και σενάρια για «επί πληρωμή» μεταφορά οπαδών Ρομά. Οι σχετικές καταγγελίες πάντως ενός από τους επικεφαλής των κοινοτήτων των Ρομά δεν επιβεβαιώνονται, αλλά η μαζική παρουσία τους στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του πρωθυπουργού- με τον σύνθημα «οι Ρομά είναι εδώ, για τον Τσίπρα τον Θεό»- έχουν προκαλέσει ένα κύμα σχολίων, τουλάχιστον στα social média. Σχόλια που ο κ. Τσίπρας θέλησε να ακυρώσει, με την δήλωσή του ότι «χαίρεται που οι Ρομά συμμετέχουν και αυτοί στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ομιλία Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε για το τέλος της καμπάνιας του την Θεσσαλονίκη. Η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού οι μετρήσεις δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην συμπρωτεύουσα και γενικότερα στην Βόρειο Ελλάδα- λόγω και της Συμφωνίας των Πρεσπών- να υφίσταται καθίζηση, γεγονός που φαίνεται και στις επιδόσεις της υποψηφίας Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου. Που όλα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να περάσει ούτε καν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αλλα και στις επιδόσεις του υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιαννούλη, που μετά βίας ξεπερνάει το 10%, απέναντι στον δημοφιλή Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κλείσει την ομιλία του με μια εντυπωσιακή ανοιχτή εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη, που θα στείλει το μήνυμα της νίκης. Αλλωστε το έχει δηλώσει. Αυτές οι ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης η ψήφος δυσπιστίας στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και αν οι πληροφορίες από το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλουν τον κ. Μητσοτάκη, να επιλέγει σε αυτό το τέλος της καμπάνιας χαμηλούς τόνους, ώστε να μην τροφοδοτήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφύγει επιμελώς κάθε είδους προσωπική επίθεση η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, για να μην τροφοδοτήσει τις πολωτικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού, που θέλει πάση θυσία να συσπειρώσει τους οπαδούς του.

Related posts

Πολεμικά πλοία της Κίνας και της Ταϊβάν παίζουν τη «γάτα με το ποντίκι»

editor

Στην Ελευθερούπολη ο Κυρ. Μητσοτάκης – Περιοδεία σήμερα σε Καβάλα και Ξάνθη

editor

ΣΥΡΙΖΑ: Από το «όχι» στους εξοπλισμούς, στο «ναι»

editor
28/03/2024 19:32