29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία

Καλοκαίρι με αστάθεια, μπουρίνια και μποφόρ

Καλοκαίρι με ιδιαίτερες και διαφορετικές από τα προηγούμενα έτη καιρικές συνθήκες προβλέπουν για εφέτος στην Ελλάδα Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Ασυνήθιστα παρατεταμένο διάστημα ανομβρίας και ζέστης, υπό τον μεγάλο κίνδυνο εκδήλωσης εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών, θα επικρατήσει στη δυτική και κεντρική Ευρώπη το εφετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας θα απειλήσουν τη γεωργία καθ’ όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Για τη Σκανδιναβία και τη Μ. Βρετανία προβλέπονται ήπιες καιρικές συνθήκες, με κανονικές για το καλοκαίρι θερμοκρασίες και περιοδικές βροχοπτώσεις.

Ελλάδα και Βαλκανική Χερσόνησος

Ενώ η ανομβρία και η ζέστη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ισχυρές καταιγίδες θα σαρώσουν τη Βαλκανική Χερσόνησο καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Αν και η περιοχή δεν θα είναι άτρωτη από τα κύματα καύσωνα, αυτά θα είναι περιορισμένα και θα διαρκούν λίγες ημέρες.

«Βίαιες» καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν σε Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Αυτές οι καταιγίδες θα συνδυάζονται από συχνές αστραπές, πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι, ενώ οι ισχυρότερες καταιγίδες θα είναι σε θέση να παράγουν ανεμοστρόβιλους, όπως προειδοποιούν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι οι καταστροφικοί άνεμοι, το χαλάζι και οι αιφνίδιες πλημμύρες (flash flooding).

Οι ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται το απόγευμα και το βράδυ.

Υψηλές θερμοκρασίες

Προς το παρόν πάντως, το θερμόμετρο καταγράφει στη χώρα μας αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα, υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο νησί της Κρήτης την Τρίτη, με τον υδράργυρο να ξεπερνά ακόμη και τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν χθες στο Ηράκλειο (ανατολικά) και στη Σητεία (33,1 βαθμοί και στις δύο περιοχές), στη Φινοκαλιά Λασιθίου (32,6) και στην Κνωσό (32,5).

Με σημαντικές συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια τμήματα, καθώς και με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια τμήματα της χώρας, θα κυλήσει αυτή η εβδομάδα.

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι υψηλές έως και την Πέμπτη, κυρίως στα νότια τμήματα, ενώ μείωσή τους αναμένεται από το πρωί της Παρασκευής, με την επικράτηση ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: zougla

Related posts

Θράκη: Αποχή συμβολαιογράφων από τα καθήκοντά τους

admin

Επίσκεψη του Αν. Δημοσχάκη στον Διεθνή Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης & στις συστεγαζόμενες υπηρεσίες

editor

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ»: Ανοικτή η πλατφόρμα, δέχεται νέες αιτήσεις

admin
29/03/2024 9:52