Πολιτική

Τι αποκαλύπτουν 8 δημοσκοπήσεις για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Στα ύψη ο δικομματισμός

Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει σε ορισμένες δημοσκοπήσεις ακόμα και τις 8 μονάδες, «βγάζουν» όλες οι έρευνες των τελευταίων 2 μηνών για τις ευρωεκλογές.

Η ανάλυση των δεδομένων πιστοποιεί την εκτίμηση όλων σχεδόν των πολιτικών αναλυτών, ότι δηλαδή η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όμως το μυστικό βρίσκεται στην διαφορά που θα προκύψει από τις κάλπες.

Καθώς μια μεγάλη διαφορά, πολύ μεγαλύτερη από τα ποσοστά που δίνουν ιστορικά οι κάλπες των ευρωεκλογών, θα δημιουργήσει νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό, και ενδεχομένως θα ανατρέψει τον σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές το Φθινόπωρο.

Η διαφορά μπορεί να φθάσει έως και 8 μονάδες
Την μεγαλύτερη διαφορά έδωσε η δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία Pulse για τον ΣΚΑΙ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου η διαφορά έφθασε στην πρόθεση ψήφου τις 8 μονάδες, με την ΝΔ να προηγείται με ποσοστό 29,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με ποσοστό 21,5%.

Τα ίδια περίπου ποσοστά έδωσε όμως και η δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1 που έγινε πολύ αργότερα, στις 15 Μαΐου. Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά έφθασε τις 7,6 μονάδες, όμως με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανεβαίνει στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές συγκεντρώνει το 30,6% των ψήφων, έναντι 22,6 του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, διαφορά 8,5% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των ευρωεκλογών καταγράφει η τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της Rass που διενεργήθηκε για το Action 24 και την εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά. Στο γκάλοπ της Rass η ΝΔ λαμβάνει 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2%, τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με 8,7%, τέταρτο το ΚΚΕ με 6,7% και πέμπτο η Χρυσή Αυγή με 6,4%. .

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι μετρήσεις, το πολιτικό σκηνικό την επομένη των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό μάλιστα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές- όπου οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση- μαζί με τα δημοσκοπικά ευρήματα για τους μεγάλους Δήμους, όπου οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος κινδυνεύουν να μην περάσουν καν στον δεύτερο γύρο, θα δημιουργήσουν τελείως διαφορετικές πολιτικές συνθήκες και θα σφραγίσουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν.

Ολες οι δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά υπέρ της ΝΔ
Σε αντίθεση πάντως με την ανωτέρω δημοσκόπηση, όλες οι άλλες μετρήσεις δίνουν ασφαλή και μεγάλη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαίες οι αναφορές του πρωθυπουργού στο αποτέλεσμα των εκλογών που δεν θα το κρίνουν οι δημοσκόποι αλλά οι πολίτες. Βασική προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, με την αιχμή ότι είναι καθοδηγούμενες από τα οικονομικά συμφέροντα.

Η δημοσκόπηση της MRB για το Star Channel που έγινε στις 9 Μαΐου έδωσε την διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα στις 7,4 μονάδες, με την Νέα Δημοκρατία να έχει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 30,2% και τον ΣΥΡΙΖΑ 22,8% ενώ ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5% και η Χρυσή Αυγή με 6,2%. Το ΚΚΕ έχει 6,1% ενώ κάτω του ορίου του 3% που απαιτείται για να βγάλει ένα κόμμα ευρωβουλευτή βρίσκονται η Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι, Οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και οι ΑΝΕΛ.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και από την δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, που έγινε στις 19 Μαΐου, με την διαφορά να βρίσκεται στις 7,2 μονάδες και με την αναγωγή να φθάνει τις 7,5 μονάδες. Σε αυτήν την δημοσκόπηση η εταιρεία σημείωνε πάντως ότι ακόμα υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων που θα κρίνουν και το εύρος της διαφοράς. Στην έρευνα της Marc η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται στο 30,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 23,1%. Στην ίδια δημοσκόπηση το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει ποσοστό 6,6%, η Χρυσή Αυγή 6,1% και το ΚΚΕ 2,3%, ενώ κάτω του 3%, όμως κοντά σε αυτό, βρίσκονται η Ελληνική Λύση (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων (2%).

Την ίδια Κυριακή δημοσιεύεται άλλη δημοσκόπηση στο Βήμα της Κυριακής που έβγαλε περίπου τα ίδια αποτελέσματα. Η έρευνα της Metron Analysis καταγράφει την διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,7 μονάδες με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 30,3%, έναντι 23,6% του κυβερνώντος κόμματος.

Την προηγούμενη ημέρα έχει δημοσιευθεί η έρευνα της MRB για την εφημερίδα Τα Νέα, που βγάζει την διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 6,5 μονάδες και με την αναγωγή να ανεβαίνει στις 7,5 μονάδες. Και σε αυτήν την μέτρηση τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΙΝΑΛ και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Η τελευταία χρονικά δημοσκόπηση που είδε το φώς της δημοσιότητας ήταν η μέτρηση της Alco για το Open που έδωσε την μικρότερη μέχρι στιγμής διαφορά- εκτός της Vox Pop- δηλαδή 5,6 μονάδες υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου και στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 26,4% έναντι 20,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Την πεντάδα κλείνουν Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ με 5% και το ΚΚΕ με 4,4%. Στο 1,7% βρίσκεται το Ποτάμι και στο 1,4% οι ΑΝΕΛ.

Related posts

Μαλτέζος: Όλα όσα δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Γκάφα» με την Κούνεβα – Τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου

admin

Δημοτικές Εκλογές 2019: Πρώτος ο Ταχιάος στη Θεσσαλονίκη -Μάχη Ορφανού, Ζέρβα, Νοτοπούλου για τη 2η θέση

admin