29 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική

Εκλογές 2019: Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Στις 26 Μαΐου οι Έλληνες ψηφοφόροι θα κληθούν στις κάλπες προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου για τις Εκλογές 2019.

Μία από τις τρεις κάλπες που θα στηθούν θα είναι για τις Ευρωεκλογές, δηλαδή για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια και τα πολιτικά κόμματα προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.
Στις Ευρωεκλογές 2019 συμμετέχουν 40 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, ενώ η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ποιο έιναι το όριο για να μπει κάποιο κόμμα στην Ευρωβουλή
Το κατώτερο όριο που θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 3% των ψήφων. Μόλις το συγκεντρώσουν ή το ξεπεράσουν θα μπορούν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.
Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Με σταυρό προτίμησης οι Εκλογές στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται πως στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους, καθώς μπορούν να βάλουν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.

Related posts

Νέος χάρτης από τον Ερντογάν – Εξαφανίζει Ρόδο-Κύπρο και θέλει ΑΟΖ με το Ισραήλ

editor

Η αυτοπεποίθηση της Αθήνας, ο Ερντογάν και ο Μπάιντεν

editor

Στάθης Σταθόπουλος στην Today Press: Εντολή του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή ήταν να πέσουμε πάνω από τον Έβρο

editor
29/02/2024 16:47