25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

O υποψήφιος δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός : Δίνουμε τις λύσεις για το νησί μας

«Τον Δήμο Σαμοθράκης τον οραματίζομαι από την πρώτη ακόμα θητεία μου σαν έναν δήμο “εργαλείο ανάπτυξης”», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός.

Ο κ. Χανός ανέπτυξε τις θέσεις του και τις λύσεις που προτείνει η δική του παράταξη στα διαχρονικά προβλήματα της Σαμοθράκης, ενώ επεσήμανε πως μπορεί να «εγγυηθεί» την ενότητα απέναντι στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη.

Για ποιους λόγους θα διεκδικήσετε ως υποψήφιος δήμαρχος τον Δήμο Σαμοθράκης;

Για να ξαναμπεί η Σαμοθράκη σε μια νέα εποχή συνολικής ανάπτυξης, αυτής που αναφέρετε αναλυτικά και τεκμηριωμένα στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας, «Αυτή Είναι η Σαμοθράκη». Το πρόγραμμα αυτό είναι απόσταγμα μελέτης πολλών χρόνων, με στοιχεία πραγματικά που στηρίζονται σε ιδέες, προτάσεις, πρόδρομες μελέτες, προμελέτες και μελέτες σε διάφορα προγράμματα που για διαφόρους λόγους δεν υλοποιήθηκαν ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Δήμου Σαμοθράκης και ποιες λύσεις προτείνετε;

Τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν αντίκτυπο στη γενική ψυχολογία των κατοίκων, που συνεχώς πέφτει, και την απαισιοδοξία, που είναι ανασταλτικός παράγοντας σε κάθε παραγωγική διαδικασία που έχει ανάγκη το νησί για να ζωντανέψει ξανά. Η διαχείριση της Δημοτικής Αρχής και όχι η αναπτυξιακή προσπάθεια ήταν βασικός παράγοντας αυτής της υποστροφής.

Τα προβλήματα της συγκοινωνίας, η τουριστική στασιμότητα, η μείωση της παραγωγής και η μη πραγματοποίηση σημαντικών έργων μαζί με τα προβλήματα της καθημερινότητας που δεν αντιμετωπίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή, όπως και η διαιώνιση προβλημάτων όπως τα απορρίμματα, τα οδικά δίκτυα, οι υποδομές οικισμών και η απουσία δράσεων ανάπτυξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού όλο αυτό το διάστημα δίνουν τη σημερινή κακή εικόνα του νησιού.

Στο πρόγραμμά μας δίνουμε τις λύσεις που χρειάζεται και εγγύηση είναι η εμπειρία μας, η γνώση και η θέλησή μας να δρομολογήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά αυτές τις λύσεις.

Ποιες είναι οι θέσεις σας για δύο διαχρονικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη, δηλαδή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και την έλλειψη υποδομών;

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση: Σήμερα, καθώς απεμπολήσαμε το μεγάλο έργο ανάπτυξης του αεροδρομίου, η θαλάσσια συγκοινωνία είναι η βασική μας προτεραιότητα. Ο σχεδιασμός μου είναι πάντα σύνδεση με Λαύριο, Σποράδες Λήμνο- Μυτιλήνη, Καβάλα-Θάσο, Πόρτο Λάγος και, φυσικά, συγκοινωνία με την Αλεξανδρούπολη σε καθημερινή βάση με γρήγορα πλοία και, εφόσον βελτιώνονται οι συνθήκες για τουριστική ανάπτυξη, δύο φορές την ημέρα πέρα από την καθαρά θερινή περίοδο, με δραστική μείωση των εισιτηρίων. Αυτό, αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πρέπει να γίνει με κάθετη παρέμβαση από το κράτος, και για αυτό θα αγωνιστούμε.

Έχουμε μεγάλα προβλήματα με τα δύο λιμάνια, της Καμαριώτισσας και των Θέρμων, και η δρομολόγηση, αυτή την περίοδο, των λύσεων είναι καθυστερημένη και μακροχρόνια. Χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, τα λιμάνια όμως διαχειρίζεται αποκλειστικά ο ΟΛΑ, που αποτελεί πλέον ανασταλτικό παράγοντα, και πρέπει να αποδοθούν στον δήμο. Νομίζω ότι μπορεί σε μικρό διάστημα τα λιμάνια να αποκτήσουν λειτουργικότητα για τις σημερινές τουλάχιστον συνθήκες, με «έξυπνες» προτάσεις. Είναι πολύ σημαντική η άμεση λειτουργία του λιμανιού των Θέρμων και μπορεί να γίνει.

Άλλες υποδομές δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια, αλλά χρειάζονται άμεση βελτίωση και σχεδιασμός για το μεγάλο επαρχιακό δίκτυο του νησιού (60 χλμ.), η βελτίωση των υποδομών, στους οικισμούς, πολλά μικρά έργα, παρεμβάσεις στην ύδρευση και κυρίως στην άρδευση, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες. Αν αναφερθούμε σε γενικές υποδομές όπως για τουρισμό, πολιτισμό, ποιότητα ζωής, οι ανάγκες είναι πολλές, μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά, καθώς υπάρχουν μεγάλη προσπάθεια και σχέδια που εν πολλοίς είναι άγνωστα και δεν μπορούμε να επεκταθούμε περισσότερο σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, ποια θεωρείτε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης και πώς μπορούν να αναδειχθούν;

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης είναι μοναδικά σήμερα για τον νησιωτικό χώρο. Το φυσικό περιβάλλον του νησιού, με κυρίαρχο τον ορεινό όγκο (1.600 μ. ύψος – περιοχή Natura συνολικά) που πρέπει να αναδειχτεί όχι μόνο ως ορειβατικός προορισμός αλλά ως συνολικός οικοτουριστικός στόχος (διαχείριση καταρρακτών, μονοπάτια, καταφύγια, παρατηρητήρια και δράσεις διάσωσης χλωρίδας και πανίδας). Συνολική διαχείριση όλων αυτών των περιοχών που αποτελούν το κρυφό χαρτί της Σαμοθράκης.

Οι ιαματικές πηγές, που εδώ και αρκετά χρόνια είναι σε στασιμότητα, χρειάζονται κάθετη παρέμβαση, ώστε να λειτουργούν όλο τον χρόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και να δρομολογηθούν οι νέες εγκαταστάσεις ώστε η περιοχή να ξαναγίνει κέντρο ιαματικού τουρισμού. Το τεράστιο γεωθερμικό πεδίο του νησιού, που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί με πολιτική παρέμβαση, για το μεγάλο γεωθερμικό υπόστρωμα, από το κράτος αλλά αμέσως από τον δήμο, με έρευνα και εφαρμογή συγκεκριμένου γεωθερμικού δυναμικού σε περιοχή που είναι γνωστή, με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας από τον δήμο, που θα συνδυαστεί με κατασκευή ανεμογεννητριών στην ίδια περιοχή ώστε να δημιουργηθεί ενεργειακό πάρκο με προφανή μεγάλα οφέλη τόσο για τον δήμο όσο και για τους κατοίκους.

Η Σαμοθράκη σήμερα είναι το κατεξοχήν νησί γεωλογικού ενδιαφέροντος όσο και ενεργειακού. Όσον αφορά τις παραλίες του νησιού και τον υποθαλάσσιο χώρο, παρ’ ότι δεν έχουμε πολλές αμμώδεις παράλιες, αυτές που έχουμε, με τη μοναδικότητά τους (έχουμε πάρει βραβείο από την ΕΕ), με άμεσες παρεμβάσεις, είναι σημαντικός στόχος για την ανάπτυξη. Οι αρχαιολογικοί μας θησαυροί (νησί της Νίκης και των Καβειρίων), με σημαντικές αρχαιολογικές δράσεις εδώ και χρόνια, σήμερα βρίσκονται σε πλήρη στασιμότητα, το Αρχαιολογικό Μουσείο εδώ και πέντε χρόνια είναι κλειστό μετα την ανακατασκευή του. Χρειάζεται κάθετη παρέμβαση από το κράτος με ξεχωριστή αρχαιολογική υπηρεσία στη Σαμοθράκη για αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων έρευνας, διάσωσης ανάδειξης σε όλο το νησί και πρόταση επιτέλους από το υπουργείο Πολιτισμού να κηρυχτεί το νησί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Το θέμα το γνωρίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Σαμοθράκης τα επόμενα χρόνια και ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας, αν οι πολίτες σάς δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης»;

Τον Δήμο Σαμοθράκης τον οραματίζομαι από την πρώτη ακόμα θητεία μου ως έναν δήμο «εργαλείο ανάπτυξης». Άλλαξα τον οργανισμό δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες δομές για έναν μικρό νησιωτικό δήμο, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις αλλά και στη μοναδικότητα του νησιού και σήμερα χρειάζεται καινούργια τροποποίηση για περισσότερο παραγωγικές υπηρεσίες. Ίδρυση ξανά αναπτυξιακής εταιρείας για αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας κυρίως του δήμου αλλά και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οριστική επίλυση των προβλημάτων καθαριότητας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης διάφορων προβλημάτων που υπάρχουν στο νησί και είναι ευθύνη του δήμου, με ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ενεργοποίηση και εφαρμογή διαφόρων προγραμμάτων της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που θέλουμε εγώ και οι συνεργάτες μου είναι ένας δήμος αυτοδύναμος, ισχυρός, παραγωγικός, με δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο που, πέρα από τις αυτονόητες υποχρεώσεις του προς τους πολίτες, αγωνίζονται συνεχώς για την προβολή, την ανάπτυξη και το μεγαλείο αυτής της μοναδικής Σαμοθράκης.

Πώς θα σχολιάζατε τη νυν Δημοτική Αρχή;

Η σημερινή Δημοτική Αρχή που έπρεπε να αποτελεί συνέχεια του δικού μου προγράμματος, καθώς ο δήμαρχος και πολλοί σύμβουλοι ήταν συνεργάτες μου για χρόνια. Δυστυχώς έκαναν το μεγάλο λάθος να διαγράψουν συλλήβδην τη νεότερη ιστορία του νησιού για να γράψουν τη δική τους νέα σελίδα. Πράγματα ανιστόρητα και από την αρχή καταδικασμένα. Επαναστατικές πράξεις όταν υπάρχει λόγος και δεν χρειάζονται πειράματα σε ένα μικρό μέρος 3.000 κατοίκων για να δημιουργήσουμε το δικό μας καθεστώς. Αυτό έγινε και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά, γιατί, παρά τους βερμπαλισμούς για αντιμετώπιση των ζητημάτων με διαστημική προσέγγιση, η πραγματικότητα τούς προσγείωσε ανώμαλα. Τα όποια θετικά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις ευκαιρίες και τη συνέχεια που έχασε η Σαμοθράκη αυτά τα πέντε χρόνια και ειδικά μετά την θεομηνία, που για πολλούς εμφανίστηκε ως ευκαιρία ανακατασκευής των πάντων. Αυτά για το παρόν και, κυρίως, για το μέλλον.

 

 

 

 

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Related posts

Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι σταθμοί επισκευής ποδηλάτου στο δήμο Αλεξανδρούπολης!

editor

Τον διακριθέντα μαθητή του 3ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Τριανταφυλλίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

admin

Ο καιρός στη Μακεδονία και τη Θράκη

editor
25/04/2024 16:13