29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτική Τοπικά Νέα

Δάφνη Χαλκιά – Σταυράκη: «Θέλω η Σαμοθράκη να ‘χαμογελάσει’ και πάλι» (pics)

Η κυρία Δάφνη Χαλκιά – Σταυράκη μετακόμισε για πρώτη φορά στη Σαμοθράκη με το σύζυγο της το 1990. Ερχόμενοι από την Αθήνα αυτό που ήθελαν ήταν να μείνουν και να φτιάξουν την οικογένεια τους σε ένα μέρος που θα τους προσέφερε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Σήμερα η κ. Χαλκιά Σταυράκη είναι 57 ετών, εργάζεται ως MSc Επισκέπτρια Υγείας στη Σαμοθράκη και αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος – με το συνδυασμό «Σαμοθράκη 2020» – για να βρει τρόπο να «χαμογελάσει» και πάλι το νησί που αγαπά.

Η κ. Χαλκιά – Σταυράκη βρήκε λίγο χρόνο στο πιεσμένο, ενόψει εκλογών, πρόγραμμα και απάντησε σε μερικές ερωτήσεις μας για τη Σαμοθράκη και την απόφαση της να παλέψει για τον τόπο. Καθώς και γιατί έκανε την επιλογή να δώσει τη δική της ψήφο εμπιστοσύνης στον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Χανό και να στηρίξει τον συνδυασμό «Σαμοθράκη 2020».

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά του τόπου σας;

Δεν είναι η πρώτη φορά. Με τα «κοινά» μέσω του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Καμαριώτισσας αρχικά, και του Γυμνάσιου αργότερα των οποίων υπήρξα πρόεδρος, του συλλόγου «Σαμοθράκη εν δράση» που υπήρξα μέλος, της υποψηφιότητας μου κάποια στιγμή σαν Δήμαρχος με το «Σαμοθράκης Μέλημα» που κατέληξε σε συνεργασία με την «Αναγέννηση της Σαμοθράκης» ασχολούμαι ουσιαστικά από το 1999.

Γιατί αποφασίσατε να συμμετέχετε στις φετινές εκλογές με τον συγκεκριμένο συνδυασμό;

Από το νησί για λόγους επαγγελματικούς απουσίασα τα τελευταία 7 περίπου χρόνια και ερχόμουν για λίγο διάστημα – στην άδεια μου- όπως πολλοί συμπολίτες μας. Κάθε χρόνο που ερχόμουν έβλεπα την Σαμοθράκη να χάνει κάτι από την αξία και την αίγλη της Τα πέντε τελευταία χρόνια και ειδικά μετα την θεομηνία του 2017 τα πράγματα έγιναν κάτι παραπάνω από τραγικά. Θεωρώ ότι όλοι εμείς που δεν είμαστε πολιτικοί αλλά αγαπάμε τον τόπο μας κάτι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτόν και από την καρέκλα ή τον καναπέ του σπιτιού μας αυτό το «κάτι» δεν γίνεται! Έτσι αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ. Από τους υποψήφιους ο δημιουργός αρχικά και διαχειριστής αργότερα της μιζέριας του νησιού είναι ο νυν Δήμαρχος. Ο έτερος υποψήφιος μπορεί να καλλιεργεί την εικόνα του παιδιού του λαού, του ανθρώπου που είναι συνέχεια δίπλα στους πολίτες ή πάνω σε κάποιο μηχάνημα (ανεξάρτητα αν έχει ή όχι άδεια να το λειτουργήσει), όμως δεν με έχει πείσει ότι μπορεί να διοικήσει ένα Δήμο, ότι μπορεί να του δώσει όραμα και να κάνει κάτι παραπάνω από την εσωτερική διαχείριση της καθημερινότητας. Ο κος Χανός έχει όραμα, έχει την εμπειρία από τα τόσα χρόνια που ασχολείται με την πολιτική γενικά και με το νησί ειδικά (υπήρξε 3 φορές δήμαρχος), έχει την σοφία πια του ανθρώπου που έμαθε από τα λάθη του έχει την ικανότητα να προχωρήσει μπροστά. Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι, σαν και μένα , που κάποτε είμασταν πολιτικά αντίπαλοι, τώρα όλοι μαζί έχουμε συστρατευτεί μαζί του.

Ποιες είναι οι προκλήσεις και τα ζητούμενα της πολιτικής σας ατζέντας που στοχεύετε να αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε;

Πρώτα πρώτα το νησί να βρει τρόπο να «χαμογελάσει» και πάλι. Με απλά πράγματα. Καθαριότητα, όχι σπασμένες ταμπέλες, δρόμους που δεν έχουν λακκούβες, γενική νοικοκυρεμένη καθημερινή εικόνα. Έπειτα το νησί να αποφασίζει για την μοίρα του. Δεν είναι δυνατόν το Μουσείο να είναι 5 χρόνια κλειστό γιατι δεν υπάρχει εδώ εφορία αρχαιοτήτων,για παράδειγμα. Είναι παράλογο το λιμάνι των Θέρμων να έχει γίνει μια ωραία κλειστή πισίνα γιατι δεν έχουμε Λιμενικό Ταμείο στο νησί αλλά ανήκουμε διοικητικά στον ΟΛΑ. Τέλος κάποτε πρέπει να ξεκινήσουμε σοβαρά το θέμα της επίλυσης του προβλήματος της θαλάσσιας συγκοινωνίας και της κεφαλαιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει το νησί μας. Αυτά θα συντελέσουν στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου σε όλα τα επίπεδα.

Πώς βλέπετε την πόλη/περιοχή σας στα επόμενα πέντε χρόνια;

Ελπίζοντας πως θα είμαστε Δημοτική αρχή και θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας, πιστεύω πως η Σαμοθράκη θα έχει κερδίσει το χαμένο έδαφος και θα βρίσκετε ήδη στην θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη

Τι πιστεύετε πως μπορεί να προσφέρει ο συνδυασμός και εσείς προσωπικά στον τόπο σας;

Πρώτα πρώτα το όραμα. Ο σχεδιασμός για το μέλλον. Η προσπάθεια για όχι μόνο απλή βελτίωση της καθημερινότητας αλλά για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και τώρα και στο μέλλον. Η ελπίδα ότι μπορούμε να ξανά φέρουμε τους νέους που έφυγαν πίσω στον τόπο τους. Στην παράταξη μας είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε συλλογικά. Οπότε το «εγώ προσωπικά» της ερώτησης είναι κάπως δύσκολο. Ωστόσο θα σας πω πως ασκώντας ένα επάγγελμα που όσοι το γνωρίζουν ξέρουν πως «ο επισκέπτης υγείας είναι εκείνος ο επαγγελματίας που τα όρια του ξεκινούν από την ψύχη του και τελειώνουν με την φαντασία του» και πως έχω βραβευτεί για την καινοτομία στην εξάσκησή του, τότε, αν συνδυάσω αυτά τα χαρακτηριστικά και στον τόπο μου, θεωρώ ότι θα βοηθήσω τόσο στα απλά πράγματα όσο – κυρίως – στην εξωστρέφεια του νησιού και την κεφαλαιοποίηση των ιδιαίτερων προνομίων του

Αν πάρετε την ψήφο εμπιστοσύνης των συμπολιτών σας, τι πιστεύετε ότι είναι το πρώτο θέμα στην «ατζέντα» της επόμενης ημέρας;

Να πείσω τις γυναίκες ότι η συμμετοχή τους στις δράσεις του Δήμου είναι σημαντική όπως γενικά είναι σημαντική η παρουσία τους σε όλους τους τομείς. Έτσι κι αλλιώς και στην παράταξη μας πιστεύουμε στην δύναμη της γυναικείας ικανότητας. Επίσης να πείσω τους συμπολίτες μου ότι η ενεργός συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για να πάει ο τόπος μπροστά. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πχ πολιτιστικός σύλλογος στο νησί. Ή γυναίκειος συνεταιρισμός. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει μια αξιόλογη γυναίκεια επιχειρηματική προσπάθεια η οποία πρέπει να ενισχυθεί. Κάποτε το νησί διέθετε χορευτική ομάδα.. τώρα, αν δεν υπήρχε η εξ ίσου ιδιωτική πρωτοβουλία δεν θε υπήρχε ούτε καν χορωδία! Τώρα η παρούσα Δημοτική αρχή κατήργησε το Πνευματικό Κέντρο σαν δείγμα της διάθεσής της να παράξει πολιτισμό ή να διασώσει τον υπάρχοντα.

Related posts

Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων

admin

Νέο καράβι ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης για την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία

editor

Το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

editor
29/03/2024 2:20