Οικονομία

Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα εισπράξουν τη Δευτέρα την 13η σύνταξη

Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς όλων των συνταξιούχων η 13η σύνταξη, καθώς χθες το απόγευμα κατατέθηκε η σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο των 120 δόσεων.

Στην τροπολογία προβλέπεται πως η 13η σύνταξη χορηγείται από το 2019 και για κάθε επόμενο έτος, ενώ στους δικαιούχους της συμπεριλαμβάνονται και όσοι λαμβάνουν  προσωρινή  κύρια  σύνταξη, όπως επίσης και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν σύνταξη ή επίδομα.

Πιο συγκεκριμένα η 13η σύνταξη χορηγείται:

  • σε όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου την 1η Μαΐου κάθε έτους και
  • σε όσους δικαιώνονται την καταβολή κύριας σύνταξης με ημερομηνία έναρξης του  συνταξιοδοτικού δικαιώματος που ανατρέχει στην 1η Μαίου κάθε έτους.

Οι 22.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν τώρα προσωρινή σύνταξη, θα λάβουν την 13η σύνταξη με βάση το ύψος της προσωρινής και όταν εκδοθεί η οριστική, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός.

Επίσης, όσοι έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης πριν την 1η Μαίου και θα δικαιωθούν στο μέλλον κύρια σύνταξη αλλά τώρα δεν εισπράττουν προσωρινή, θα πρέπει να λάβουν τότε αναδρομικά την 13η σύνταξη που δικαιούνται.

Στους δικαιούχους της ανήκουν και όσοι εισπράττουν επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, όπως επίσης και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που εισπράττουν την παλιά σύνταξη, ή το επίδομα του νόμου Κατρούγκαλου (έως 360 ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως ως βάση υπολογισμού της 13ης σύνταξης ορίζεται το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης, ενώ ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης υπολογίζεται επί του αθροίσματος τους.

Έτσι για ποσό έως και 500 ευρώ χορηγείται ακέραια η σύνταξη, για ποσό από 500,01 έως και 600 ευρώ, χορηγείται 13η σύνταξη στο 70%, για ποσό από 600,01 έως και 1000 ευρώ χορηγείται μισή επιπλέον σύνταξη (στο 50% δηλαδή), ενώ για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω χορηγείται 13η σύνταξη στο 30%.

Η 13η σύνταξη είναι ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους.

Related posts

Σουφλί: Βρέθηκε ανάδοχος για τον οικοτουριστικό ξενώνα “ΘΡΑΣΣΑ” Τυχερού στη σημερινή δημοπρασία

editor

Μείωση ΦΠΑ: Μεγάλη ανατροπή για καφέ, αναψυκτικά και χυμούς

admin

Πότε θα πλρωθούν τα 800 ευρώ και τα 600 ευρώ οι δικαιούχοι

admin