25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κοινωνία Τοπικά Νέα

Μεγάλη επιτυχία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης

Συνελήφθη ο δράστης που αναστάτωσε την Αλεξανδρούπολη με τις τηλεφωνικές απάτες.

Ένας υπήκοος Βουλγαρίας 66 χρονών είναι ο δράστης που ευθύνεται για τις αλλεπάλληλες απόπειρες για τηλεφωνικές απάτες, τις τελευταίες μέρες στην Αλεξανδρούπολη.

Tις προηγούμενες ημέρες η Αστυνομία κατακλείστηκε από καταγγελίες που έκαναν λόγο για κλήσεις από άγνωστο ο οποίος τους έλεγε ότι τα παιδιά τους είχαν εμπλοκεί σε θανατηφόρο τροχαίο, ζητώντας βοήθεια και χρήματα.

Έκτοτε ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Τελικά εχθές εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δράστης οποίος και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, κρίθηκε σκόπιμο από την Αστυνομική Διεύθυνση ΑΜ-Θ να δημοσιοποιηθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών.

Όπως σημειώνεται, οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα, όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κλπ, ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων. Από τις υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές, μερικές από τις προφάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν οι δράστες είναι και οι ακόλουθες:

• Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου π.χ. του γιου σας, ο οποίος μου ζήτησε να μου δώσετε χρήματα γιατί τον έχει συλλάβει η αστυνομία για καταδικαστική απόφαση ή χρέη

• Είμαι φίλος συγγενικού προσώπου, ο οποίος αγόρασε διάφορα προϊόντα από το κατάστημά μου και με έστειλε να μου πληρώσετε το κόστος

• Είμαι εφοριακός και ο γιος σου ή η κόρη σου χρωστάει στην εφορία

• Είμαι τραπεζικός υπάλληλος και σε ενημερώνω ότι επίκειται «κούρεμα» καταθέσεων. Προκειμένου για να μην «κουρευτούν» οι δικές σου καταθέσεις πρέπει να μου καταβάλεις χρήματα

Στη συνέχεια, σε περίπτωση που το ηλικιωμένο πρόσωπο δεν έχει τα χρήματα, πείθεται και οδηγείται σε τραπεζικό κατάστημα ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων και κάνει ανάληψη του χρηματικού ποσού, το οποίο παραδίδει στους δράστες που αναμένουν συνήθως έξω από τα τραπεζικά καταστήματα για να μπορούν να διαφύγουν έγκαιρα. Γενικότερα, τονίζεται από τις Αστυνομικές Αρχές ότι θα πρέπει:

• Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων

• Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κλπ)

• Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας.

• Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Related posts

Εορτή Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού προστάτου του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης

editor

Εξοπλίζονται 14 νέες παιδικές χαρές στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου Ξάνθης

editor

Υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο η σύμβαση του έργου για τη βελτίωση του δρόμου Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής – Κάλχας – Γρατινή – Φιλλύρα – Αρριανά

editor
25/04/2024 23:32