25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Εμπορικός πόλεμος: Βαθαίνει το ρήγμα ΗΠΑ- Κίνας

Οι ελπίδες της περασμένης Παρασκευής για άρση του αδιεξόδου στις σινο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις χάθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά άνοιξε με τις ΗΠΑ να απαιτούν απτές αλλαγές στην κινεζική νομοθεσία και την Κίνα να διαμηνύει πως δεν «θα καταπιεί το πικρό φάρμακο», που πλήττει τα συμφέροντα της.

Οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να συνεχιστούν στο Πεκίνο, αλλά οι προοπτικές για πρόοδο φαίνονται περιορισμένες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται να έχουν δώσει προθεσμία 30 ημερών στο Πεκίνο να καταλήξει σε συμφωνία, εάν δεν θέλει να δει πρόσθετους δασμούς στο σύνολο των κινεζικών προϊόντων, που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Η επίσης κινεζική Global Times στο editorial της αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται τον εμπορικό πόλεμο.

«Η αντίληψη ότι η Κίνα δεν μπορεί να το αντέξει είναι μία φαντασίωση, μία εσφαλμένη κρίση» διαμηνύει. «Εάν δεν τους προκαλούσαν, οι Κινέζοι δεν θα επέλεγαν τον εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι δυσβάσταχτο για την Κίνα προκειμένου να προστατεύσει την κυριαρχία, την αξιοπρέπειά της και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δικαιωματων των Κινέζων πολιτών.

Οι επισημάνσεις των κινεζικών μέσων έρχονται ως απάντηση στις νέες αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου στο Twitter. Σε μία εξ αυτών ξέσπασε εκ νέου κατά της Κίνας, τονίζοντας πως «μας κατακλέβουν» και αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, είπε: «Τους έχουμε ακριβώς εκεί που θέλουμε».

Λίγο νωρίτερα πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, προειδοποιούσε ότι «και οι δύο πλευρές θα υποφέρουν».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες οι κυβερνήσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Κίνας έστελναν μήνυμα ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών. Μάλιστα είχαν αρχίσει να γίνονται συζητήσεις ακόμη και για τη συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ και τις λεπτομέρειες της τελετής υπογραφής.

Η δυναμική άλλαξε αιφνιδίως όταν οι Κινέζοι ζήτησαν τροποποιήσεις στη φρασεολογία, οι οποίες σύμφωνα με την Ούασιγκτον ουσιαστικά σηματοδοτούσαν σαφή υποχώρηση από δεσμεύσεις. Ο Τραμπ έδωσε εντολή για αύξηση των δασμών σε προιόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25% και από εκεί και πέρα υπήρξε απλώς μία προσπάθεια να μην επέλθει η πλήρης ρήξη.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο Εκπρόσωπος Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ έχουν λάβει πρόσκληση για το Πεκίνο, αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι σκοπεύουν να κάνουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: naftemporiki

Related posts

Αντ. Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: “Η σιωπή μπροστά στο μίσος είναι συνενοχή”

editor

Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη, η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο

editor

Μεξικό: Βρέθηκε νεκρή σε ξενοδοχείο πρώην Μις Υφήλιος από την Ουρουγουάη

admin
25/04/2024 13:34