Κόσμος

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξελέγη νωρίτερα ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος από
την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ευρύτερα γνωστός για το πλούσιο έργο τους στους κόλπους της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου και διατέλεσε ηγούμενος της  Ι. Μονής Αγίας Τριάδας της Χάλκης.

Παράλληλα ο 52χρονος Μητροπολίτης Προύσσης, είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής και επίσης συνεργάζεται με την Σχολή Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη.

Γεννήθηκε το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1994 και τον Μάρτιο του 2011 εξελέγη Μητροπολίτης Προύσης.

Σημειώνεται πως Ο κ. Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί και θεωρούταν ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον τέως Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο ο οποίος και παραιτήθηκε το περασμένο Σάββατο.

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό πατριαρχείο

Σήμερον, Σάββατον, 11ην Μαΐου 2019, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνεχίζουσα τάς ἐργασίας αὐτῆς, προέβη εἰς πλήρωσιν τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, χηρευσάσης μετά τήν οἰκειοθελῆ παραίτησιν τοῦ μέχρι τοῦδε ποιμενάρχου αὐτῆς Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Γέροντος Ἀμερικῆς κ. Δημητρίου.

Οὕτω, εἰσηγήσει, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι κατελθόντες εἰς τόν Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν, μετά τήν ἐπίκλησιν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, ψήφους κανονικάς προβαλόμενοι ἐξελέξαντο παμφψηφεί Ἀρχιεπίσκοπον Ἀμερικῆς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρον, Ἡγούμενον τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης καί Καθηγητήν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου.

Την εκτίμηση ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς και έχουν παρέλθει οι εποχές που η τοποθέτηση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής παρείχε τιμές και δόξες διατύπωσε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σημείωσε πως όταν όταν μπήκε στο Πατριαρχείο σήμερα για να υποβάλει τα σέβη του, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να προσκυνήσει τις εικόνες της Παναγίας της Φανερωμένης και της Παναγίας της Παμακαρίστου (Καθώς η Υπεραγία Θεοτόκος αποτελεί και προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης.),ζητώντας ευλογία για να αναλάβει, να συνεχίσει και να φέρει εις πέρας το έργο που του ανετέθη.
Παράλληλα σημείωσε πως ημερομηνία που εξελέγη συμπίπτει με την ημερομηνία των εγκαινίων της Κωνσταντινούπολης.

Related posts

Πως αντιδρά το πλήρωμα του Barbaros όταν οι Κύπριοι το καλούν να αποχωρήσει από την ΑΟΖ! (vid)

admin

Ευρωεκλογές: Η ΕΕ εγκρίνει νέο μηχανισμό κυρώσεων κατά των κυβερνοεπιθέσεων

admin

Ζαν Πολ Γκετί: Η αληθινή ιστορία του τσιφούτη κροίσου

admin