29 Νοεμβρίου, 2023
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα, εν μέσω εμπορικού πολέμου: Συμφωνήστε τώρα, χειρότερα τα πράγματα το 2020

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε από την Κίνα να κλείσει με την Ουάσινγκτον τώρα μια διμερή συμφωνία για το εμπόριο, προειδοποιώντας ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αν η διαπραγμάτευση συνεχιστεί στη δεύτερη θητεία του, την οποία προεξοφλεί.

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, κινεζικά προϊόντα αξίας 250 δισ. και πλέον που εξάγονται στις ΗΠΑ υφίστανται τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς, οι οποίοι αυξήθηκαν από το 10% στο 25% την Παρασκευή για προϊόντα. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ διέταξε την κυβέρνησή του να ξεκινήσει τη διαδικασία για βαρύτερους δασμούς στα εναπομείναντα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Μία τέτοια απόφαση, αν ληφθεί, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να εφαρμοστεί, αλλά επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να πιέσει κι άλλο την Κίνα, ενώ συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Τα μηνύματα Τραμπ στο Twitter
«Θεωρώ πως η Κίνα αισθάνθηκε ότι ηττήθηκε τόσο άσχημα στην πρόσφατη διαπραγμάτευση, που μπορεί κάλλιστα να περιμένει ως τις επόμενες εκλογές, το 2020, για να δει μήπως μπορεί να φανεί τυχερή και να κερδίσει κάποιος Δημοκρατικός, περίπτωση στην οποία θα συνεχίσει να κλέβει από τις ΗΠΑ πάνω από 500 δισ. δολάρια τον χρόνο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Το μόνο πρόβλημα είναι πως ξέρει ότι θα κερδίσω (έχω τους καλύτερους αριθμούς για την οικονομία και την απασχόληση στην ιστορία των ΗΠΑ, και πολλά περισσότερα) κι η συμφωνία θα γίνει πολύ χειρότερη γι’ αυτήν αν πρέπει να τη διαπραγματευθούμε στη δεύτερη θητεία μου. Θα ήταν σοφό από μέρους της να ενεργήσει τώρα, αλλά [στο μεταξύ] λατρεύω να εισπράττω μεγάλους δασμούς», έγραψε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Τραμπ με την οποία προέτρεπε τις αμερικανικές βιομηχανίες και εταιρείες να παράγουν οι ίδιες στις ΗΠΑ προϊόντα που θέλουν αντί να εισάγουν κινεζικά, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να επηρεαστούν από τους δασμούς. «Ποιος είναι ένας πανεύκολος τρόπος να αποφύγετε τους τελωνειακούς δασμούς; Κατασκευάστε τα αγαθά σας και τα προϊόντα σας στην παλιά καλή Αμερική. Είναι πολύ απλό!», έγραψε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι Αμερικανοί «πληρώνουν» τα μέτρα Τραμπ
Τα μέτρα που ζήτησε ο Τραμπ θεωρητικά έχουν στόχο να αποθαρρύνουν τις εισαγωγές από την Κίνα, καθιστώντας πιο ακριβά τα προϊόντα του ασιατικού γίγαντα. Ομως, στην πράξη είναι πιο πιθανό να πλήξουν εταιρείες και καταναλωτές στις ΗΠΑ. Την καταβολή των δασμών την επωμίζονται στα τελωνεία οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν κινεζικά προϊόντα, όχι οι κινεζικές εξαγωγικές εταιρείες, κι εν μέρει το κόστος μετακυλίεται στους Αμερικανούς καταναλωτές, τα προϊόντα που αγοράζουν οι οποίοι γίνονται ακριβότερα. Μάλιστα, η οργάνωση Trade Partnership υπολόγισε ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή θα ακριβύνει τις ετήσιες αγορές μιας τετραμελούς αμερικανικής οικογένειας κατά 767 δολάρια.

Πάντως, το Πεκίνο απαντά πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω μπροστά στις απειλές του Λευκού Οίκου. «Η Κίνα δεν θα παραδοθεί λόγω της πίεσης», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Γκάο Φενγκ.

Related posts

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς φτάσαμε στη δίωρη σύλληψή του – «Βουνό» οι έρευνες σε βάρος του για τα απόρρητα έγγραφα, τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τη φοροδιαφυγή

editor

Στο Βιετνάμ τα βλέμματα: Βρέθηκε νέα μετάλλαξη κορωνοϊού – Εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέρα

editor

ΕΕ: Οριστικοποιήθηκε το 5ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας

editor
29/11/2023 11:46