Πολιτική

MRB – ALCO: Δύο δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ – Δείτε πόσες μονάδες

Εκπλήξεις στη δημοσκόπηση της MRB

Μια ενδιαφέρουσα παράμετρο, που αφορά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές έχει η δημοσκόπηση της MRB για τις ευρωεκλογές που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα.

Στη δημοσκόπηση που δείχνει να προηγείται η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις εθνικές εκλογές, περιλαμβάνεται και ερώτημα για το ποιον/ποια θα ψήφιζαν οι ερωτηθέντες από τα ευρωψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Δεδομένου ότι σε αυτές οι ευρωεκλογές (οι δεύτερες στην Ελλάδα) οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με σταυρό, τα αποτελέσματα της μέτρησης έχουν ιδιαίτερη αξία.

Πόσους εκλέγουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Με βάση τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία, θα εκλέξει από 6-8 ευρωβουλευτές. Ειδικότερα, μέχρι να φτάσει το 30% εκλέγει 6 ευρωβουλευτές. Αν υπερβεί το 30% εκλέγει έβδομο ευρωβουλευτή και σε περίπτωση που υπερβεί το 35% εκλέγει όγδοο.

Από την άλλη, πάλι με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει στους 4-6 με πιθανότερο σενάριο τους 5 ευρωβουλευτές που θα εκλέξει με ποσοστό γύρω στο 22%.

Ποιοι είναι «ασφαλείς» ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός
Ως εκ τούτου, «ασφαλείς» θεωρούνται οι Ε. Κουντουρά, Κ. Αρβανίτης, Α. Γεωργούλης, Π. Κουρουμπλής. Στην «διακεκαυμένη ζώνη» είναι η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και σίγουρα ο πρώην «ποταμίσιος» Σπύρος Δανέλλης». Πάντα με βάση της δημοσκοπήσεις, εκτός ευρωβουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να μείνουν οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο Πέτρος Κόκκαλης, η Ραλλία Χρηστίδου, η Ε. Αρσένη, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η νυν ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, ο Σωτήρης Βαλντέν (της «Γέφυρας»), ο μουσικός Ρος Ντέιλι, η Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, ο πρώην υφυπουργός Θεοδόσης Πελεγρίνης κ.α.

Αντιθέτως, την εκλογή τους από την πλευρά της ΝΔ έχουν εξασφαλισμένη ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Σπυράκη και η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης και ο Γιώργος Αμυράς είναι επίσης πολύ πιθανό να εκλεγούν καθώς η δημοσκόπηση της MRB δίνει στην ΝΔ ποσοστό έως και 38,2%.

Εκτός κινδυνεύει να μείνει ο νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος, ο Ακης Τσελέντης, η Βίκυ Φλέσσα, η Πέγκυ Σταθακοπούλου, η Νίκη Τζαβέλλα, η Κατερίνα Μάρκου, ο Μανώλης Μαυρομμάτης, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος κ.α.

Ποιοι προηγούνται
Ετσι, από τον ΣΥΡΙΖΑ προηγούνται η αποσκιρτήσασα από τους ΑΝΕΛ, τέως υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης, ενώ ακολουθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από την ΝΔ στην πρώτη θέση των προτιμήσεων είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεύτερος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και τρίτη η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ ακολουθούν οι νυν ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης και Μαρία Σπυράκη.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα
Στο ερώτημα ποιους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα ψήφιζαν (εφόσον ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ) οι απαντήσεις είναι (μέχρι για τέσσερις υποψηφίους) :

Ε.ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ 16,2%
Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ 15,5%
Α.ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ 14,4%
Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ 11,6%
Λ. ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ 11,1%
ΣΠ.ΔΑΝΕΛΛΗΣ 9,6%
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ 8,3%
Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ 8%
Π.ΚΟΚΚΑΛΗΣ 7,8%
ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ 7,2%
Ρ.ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ 7,1%
Ε.ΑΡΣΕΝΗ 6,3%
Α.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ 5,2%
ΑΛΛΟΝ 53,1%
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 26,3%
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 11,7%
Οι δημοφιλείς υποψήφιουι ευρωβουλευτές της ΝΔ
Στο ερώτημα ποιους υποψήφιους ευρωβουλευτές θα ψήφιζαν (εφόσον ψήφιζαν ΝΔ) οι απαντήσεις είναι (μέχρι για τέσσερις υποψηφίους):

ΕΥ.ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ 33,9%
ΣΤ. ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 26,9%
Ε.ΒΟΖΕΝΜΠΕΡΓΚ 21,1%
Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ 15,8%
Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ 14,9%
Α.Μ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 14,8%
Θ.ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ 14,2%
Γ.ΑΜΥΡΑΣ 10,4%
Γ.ΚΥΡΤΣΟΣ 17,6%
Α.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ 5,9%
ΑΛΛΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ 48,3%
ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ 19,3%
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΩ 5,1%

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα ΝΔ με 6,5 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 5,9% υπέρ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ,η οποία με την αναγωγή επί των εγκύρων ανέρχεται στο 6,5%, δείχνει η δημοσκόπηση της Alco που παρουσιάστηκε στο Open και στην εκπομπή της Ελλης Στάη.

Σύμφωνα με την μέτρηση της Alco η ΝΔ βρίσκεται στο 25,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,4% με πεντακομματική Βουλή. Η διαφορά μειώνεται κατά 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Πρόθεση ψήφου
ΣΥΡΙΖΑ: 19,4%
ΝΔ: 25,3%
ΧΑ: 5,5%
ΚΙΝΑΛ: 5%
ΚΚΕ: 4,8%
Ποτάμι: 1,4%
ΑΝΕΛ: 1,2%

Πρόθεση ψήφου με αναγωγή
Σε αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ προηγείται με 6,5% έναντι 6,9% στην προηγούμενη μέτρηση

ΣΥΡΙΖΑ: 21,1%
ΝΔ: 27,6%
ΧΑ: 6%
ΚΙΝΑΛ: 5,5%
ΚΚΕ: 5,2%
Ποτάμι: 1,5%
ΑΝΕΛ: 1,2%

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται σταθερά του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός αν και στο σχετικό ερώτημα προηγείται ο… «κανένας από τους δύο».

 

Related posts

Επίσκεψη Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη

admin

Παναγιωτόπουλος: Απετράπη η παράνομη είσοδος άνω των 61.500 ατόμων στον Έβρο το τελευταίο 5μηνο

editor

Αιγαίο όπως… Έβρος για την Τουρκία!!!

editor