29 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Το κλιμακώνει ο Τσαβούσογλου: Θα στείλουμε κι άλλο γεωτρύπανο- Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπου θέλουμε

Παρά τα κυπριακά διαβήματα και τις διεθνείς αντιδράσεις, η Τουρκία όχι μόνο δεν υποχωρεί από την απόφαση να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά κλιμακώνει την ένταση, ανακοινώνοντας ότι θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή.

Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προκλητικά ότι η Αγκυρα θα κάνει γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες όπου θέλει «εντός της υφαλοκρηπίδας της». Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή», σχολιάζοντας ότι η Αγκυρα δεν τα λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για την πρόθεση να κάνει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για «διαμοιρασμό των αποθεμάτων της Κύπρου μεταξύ των “δύο λαών”». «Για την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου ή που υπέγραψε με άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sigmalive.

«Θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η περίοδος των σεισμικών ερευνών. «Στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις, παρά τη δριμεία κριτική από ΕΕ και ΗΠΑ.

«Είναι καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Επειδή παρόλο που η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποδέχεται στα λόγια, δεν επέδειξε μια προσέγγιση η οποία θα θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού. Απέρριψε όλες τις προτάσεις», υποστήριξε ακόμη ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε «παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον τουρκοκυπριακό λαό τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διεθνών ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή», του γεωτρύπανου που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις, ο Τσαβούσογλου σχολίασε: «Εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Ποτέ δεν δώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει».

Related posts

Βόρεια Κορέα: «Κυνήγι μαγισσών» Ο Κιμ εκτέλεσε δύο γυναίκες που έλεγαν το μέλλον

admin

Τραμπ σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της

admin

Ερντογάν: Δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ τα F-16 κατά της Ελλάδας ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον

editor
29/03/2024 11:02