29 Φεβρουαρίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Οικονομία

«Πάγος» από τον ESM στα σχέδια Τσίπρα για το πρωτογενές πλεόνασμα

«Η Ελλάδα θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία με τους δανειστές, μειώνοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα», σχολιάζει το Βloomberg για τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ομως, ο ESM έσπευσε να στείλει μήνυμα στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, με αντάλλαγμα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Reuters, το οποίο σημείωνε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δανειστές έχουν εγκρίνει τις παροχές Τσίπρα.

Από τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το Bloomberg εστιάζει στο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2020-2022, «θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συμφωνία με τους δανειστές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, που ζήτησαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

Αναφερόμενος στο θέμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ακόμη και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα μας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για αυτό δημιουργήθηκε ένας εγγυοδοτικός λογαριασμός, στον οποίο θα μεταφερθούν 5,5 δισ. ευρώ. «Χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Ομως, με την πρώτη αντίδρασή του ο ESM φαίνεται να βάζει πάγο σε αυτά τα σχέδια, αφού υπενθύμισε ότι ο στόχος στον οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα είναι πολύ ξεκάθαρος: πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ ξεκάθαρος: ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM, μιλώντας στο Bloomberg μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα.

Σχολιάζοντας το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το Bloomberg επισημαίνει ότι με αυτό ελπίζει να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ. «Η θητεία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και η χώρα είναι ήδη σε εκλογική κατάσταση πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα τελευταία μέτρα θα βοηθήσουν να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

 

Related posts

Kοινωνικό μέρισμα: Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

editor

ΕΣΠΑ: Έως 5.000 ευρώ για θερμαντικά σώματα θα πάρουν οι επιχειρηματίες της εστίασης

editor

Νέα προσωρινή αναστολή, από σήμερα, των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του Nord Stream

editor
29/02/2024 18:07