25 Απριλίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για την Βενεζουέλα

Ανεβαίνει πάλι το θερμόμετρο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας με αφορμή την κρίση στη Βενεζουέλα, όπου σήμερα, πρωτομαγιά, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό και δυνάμεις της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο σύμφωνα με πληροφορίες.

Οπως διαρρέει το Κρεμλίνο, ο Λαβρόφ έκανε λόγο, για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Μάλιστα φέρεται να τόνισε στον Αμερικανό ΥΠΕΞ πως «η ανάμιξη της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο αντέτεινε ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας».

Νέες συγκρούσεις στο Καράκας και άλλες πόλεις

Την ίδια ώρα νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του AFP, οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομο που περνά μπροστά από την αεροπορική βάση La Carlota, από όπου ο Χουάν Γκουαϊδό διαβεβαίωσε χθες ότι έχει την υποστήριξη ομάδας στρατιωτών.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με το πρόσωπο καλυμμένο, πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, που απαντούσαν με δακρυγόνα.

Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων, χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από πρόσκληση του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωρισθεί προσωρινός πρόεδρος από πενήντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε, με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς, στην «μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας» για την αποπομπή του Μαδούρο από την εξουσία.

Συγκρούσεις ξέσπασαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας. Στην Λα Φλόριντα, διαδηλωτές κατήγγειλαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας και της Μπολιβαριανής Εθνικής Φρουράς.

 

Related posts

Εκλογές στην Κύπρο: Πρώτος με 32,04% ο Χριστοδουλίδης, 29,59% συγκέντρωσε ο Μαυρογιάννης

editor

Στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

editor

Προς εμφύλιο η Αλβανία – «Βόμβα» από ΜΜΕ: «Πάμε σε κρίση σαν εκείνη του 1997» – «Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα!»

admin
25/04/2024 10:54