1 Μαρτίου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Κόσμος

Β. Μακεδονία: Στις κάλπες σήμερα για τις προεδρικές εκλογές – Διχάζει η Συμφωνία των Πρεσπών

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας για τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες κυριαρχούν οι βαθιές διαφορές για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία των Πρεσπών εξακολουθεί να διχάζει τη Βόρεια Μακεδονία, σημειώνει το Reuters, καθώς αυτό το θέμα κυριάρχησε στην καμπάνια πριν από τις σημερινές εκλογές, στις οποίες περίπου 1,8 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ψηφοφόρους. Χαρακτηριστικό των διαφορών για τη Συμφωνία είναι πως αναμένεται να χρειαστεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, στις 5 Μαΐου, παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι ο Στέβο Πενταρόφσκι, τον οποίο υποστηρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Βόρειας Μακεδονίας, έχει μικρό προβάδισμα με 28,8%. «Δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δυστυχώς, σε αυτή τη χώρα έχουμε μια αντιπολίτευση “θαμμένη” στον 19ο αιώνα», δήλωσε ο Πενταρόφσκι, που είναι ακαδημαϊκός.

Βασική αντίπαλός του είναι η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα- Ντάβκοβα, την οποία υποστηρίζει το VMRO-DPMNE, το κόμμα της αντιπολίτευσης που αντιτάχθηκε σφοδρά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην τελευταία δημοσκόπηση στη Βόρεια Μακεδονία, ήταν δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Πενταρόφσκι. «Αν τα τελευταία 2,5 χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα άλλο πέρα από την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, δεν πιστεύω ότι θα κάνουν κάτι την επόμενη περίοδο», είπε η επίσης ακαδημαϊκός στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση.

Από την άλλη ο Μπλερίμ Ρέκα, υποψήφιος του δεύτερου μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας, του Besa, αναμένεται να είναι τρίτος, με μεγάλη διαφορά, τουλάχιστον με βάση τη δημοσκόπηση στην οποία συγκέντρωνε το 7%. Ο ρόλος του προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι κατά κύριο λόγο συμβολικός, αλλά είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, ενώ υπογράφει τους νόμους που περνούν από το κοινοβούλιο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προσέλευση στις κάλπες θα είναι περιορισμένη, εξαιτίας της απογοήτευσης των ψηφοφόρων για τις «επιδόσεις» της κυβέρνησης αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδυτών και την αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Related posts

Σ. Λαβρόφ: Η Μόσχα δεν απειλεί κανέναν με πυρηνικό πόλεμο

editor

Κλίμα Ψυχρού Πολέμου: Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της – «Υπόλογη για τις πράξεις της η Ρωσία», απαντά η Ουάσινγκτον

editor

Γιατί ο Ερντογάν φέρνει εμπόδια στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

editor
01/03/2024 23:19