24 Μαΐου, 2022
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πολιτισμός

Ένας πίνακας αποκαλύπτει το μυστικό του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Οι ειδικοί διατηρούσαν αμφιβολίες, αλλά ερευνητές του διάσημου Μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας δηλώνουν ότι έχουν την απόδειξη: ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι μπορούσε να γράφει, να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει εξίσου καλά τόσο με το αριστερό όσο και με το δεξί χέρι.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, το ινστιτούτο ερευνών και αποκατάστασης του μουσείου μελέτησε επί μακρόν το σχέδιο που έχει τίτλο Il Paesaggio (Το Τοπίο), το παλαιότερο έργο του ζωγράφου που γεννήθηκε στην Τοσκάνη.

Σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Ειδικοί μελέτησαν επί μακρόν το σχέδιο που έχει τίτλο Il Paesaggio και κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι ήταν αμφιδεξιος

Αποκάλυψη με λάμπα υπέρυθρης ακτινοβολίας

To έργο που φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 1473 -ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν τότε 21 ετών- παρουσιάζει την κοιλάδα του ‘Αρνου (του ποταμού που διασχίζει τη Φλωρεντία) και το κάστρο του Μοντελούπο στην Τοσκάνη.

Ωστόσο οι δύο επιγραφές που υπάρχουν, η μια στην εμπρόσθια όψη, η άλλη στην οπίσθια, ήταν αυτές που αποτέλεσαν το αντικείμενο όλων των ερευνών.

Οι επιστημονικές αναλύσεις επέτρεψαν να διαπιστωθεί ότι και οι δύο γράφτηκαν δια χειρός Ντα Βίντσι, και συγκεκριμένα η μια με το αριστερό χέρι και η άλλη με το δεξί.

Η έκθεση κάνει επίσης λόγο για την ανακάλυψη -με τη χρήση λάμπας υπέρυθρης ακτινοβολίας- ενός ακόμη άγνωστου σκίτσου στο πίσω μέρος του έργου του Ντα Βίντσι.

Αυτοπορτρέτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Η ιδιοφυΐα της Αναγέννησης πέθανε στην Αμπουάζ στη Γαλλία σε ηλικία 67 ετών στις 2 Μαΐου 1519

Ντα Βίντσι: Η ιδιοφυΐα της Αναγέννησης

«Αυτό που οι αναλύσεις έφεραν στο φως είναι πράγματι θεαματικό. Τώρα ξέρουμε ότι ο Λεονάρντο εργαζόταν και με τα δύο του χέρια, όχι μόνο με το αριστερό, για το οποίο ήταν γνωστός», σχολίασε ο Γερμανός ‘Αικε Σμιτ, διευθυντής του Μουσείου Ουφίτσι της Φλωρεντίας.

Οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν εξίσου καλά και τα δύο τους χέρια είναι εξαιρετικά σπάνιοι, συνήθως αριστερόχειρες που καταπιέστηκαν ως παιδιά για να χρησιμοποιούν μόνο το δεξί, το “καλό” χεράκι. Σύμφωνα με την Ιταλίδα Τσετσίλια Φροτζινίνι, ιστορικό, αυτή ήταν η περίπτωση του ζωγράφου της Τζοκόντα Λερονάρντο Ντα Βίντσι «Γεννήθηκε αριστερόχειρας αλλά έμαθε να γράφει με το δεξί από πολύ μικρή ηλικία», ενώ και ο στραβισμός του Λεονάρντο Ντα Βίντσι συνέβαλε στο να φτιάξει αριστουργήματα.

Η ιταλική και η γαλλική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει σειρά εορτασμών για την 500ή επέτειο θανάτου του Ντα Βίντσι.

Η ιδιοφυΐα της Αναγέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι πέθανε στην Αμπουάζ στη Γαλλία σε ηλικία 67 ετών στις 2 Μαΐου 1519 στο δωμάτιό του στον πύργο Clos Lucé.

Related posts

Γενοκτονία Ποντίων: Γυμνοί μέσα στα χιόνια, χωρίς επιστροφή

editor

Μεγάλη Παρασκευή: Ο Χριστός στο καρφί – Τι συνέβη σήμερα σύμφωνα με την χριστιανική πίστη

admin

Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ “Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων”

editor
24/05/2022 14:32