29 Μαΐου, 2024
Gatzoli.gr | Οι ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Υγεία

Ποιο τυρί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να τρώνε όσοι έχουν υπέρταση;

Οι τροφές με αλάτι, όπως είναι και το τυρί, θα πρέπει να αποφεύγονται από ανθρώπους που έχουν υπέρταση, καθώς προκαλούν αύξησή της.

Ωστόσο, υπάρχουν και καλά νέα, καθώς στην Ιταλία φτιάχνουν ένα φοβερό τυρί, παρόμοιο με την παρμεζάνα, το οποίο όχι απλά δεν ανεβάζει την πίεση, αλλά συμβάλλει και στη μείωσή της!

Ο λόγος για το τυρί Grana Padano, που σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές του νοσοκομείου Guglielmo da Saliceto και του Πανεπιστημίου CSC της Πιατσέντσα, μειώνει την πίεση. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους, ακόμη και μια μερίδα τυρί, περίπου 50-60γρ. ή όσο ένα σπιρτόκουτο σε μέγεθος, είναι αρκετή!

Όσο για το πώς το συγκεκριμένο τυρί λειτουργεί ενάντια στην υπέρταση, προκύπτει από την περιεκτικότητά του σε πεπτίδια τα οποία αποτρέπουν σε υψηλό ποσοστό τη συσσώρευση ενός ενζύμου που αυξάνει έμμεσα την αρτηριακή πίεση λόγω της συστολής που προκαλεί στα αιμοφόρα αγγεία. «Η επίδραση είναι παρόμοια μ’ αυτήν που θα περιμέναμε από τα αντιυπερτασικά φάρμακα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Giuseppe Crippa, προσθέτοντας ότι αν το τυρί Grana Padano ενταχθεί σε μια υγιεινή διατροφή, τότε μπορεί να προκύψουν σημαντικά κλινικά οφέλη στη μείωση της πίεσης.

Αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως παρουσιάζει υπέρταση, με την αυξημένη αρτηριακή πίεση να ευθύνεται περίπου για το 50% των θανάτων από εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια, καταλαβαίνουμε ότι η αντιμετώπισή της είναι αναγκαία. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να βάλουμε λίγο γευστικό τυράκι Grana Padano στη διατροφή μας;

 

Πηγή: olivemagazine.gr

Related posts

Το «καλό παιδί», καλό δεν έχει…

editor

Η σωστή χρήση της μάσκας στο ιατρείου του πλαστικού χειρουργού

editor

Ιβίσκος: Θεραπευτικές ιδιότητες και τρόπος χρήσης

editor
29/05/2024 13:57